Moskva zakázala dovoz potravin ze Západu, sankce se netýkají alkoholu

Supermarket v Rusku (ilustrační foto)

Supermarket v Rusku (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Kyle Taylor via Flickr

Rusko zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z Evropské unie i Spojených států, oznámil ruský premiér Dmitrij Medveděv. Kromě toho Kreml zakáže tranzitní lety ukrajinských aerolinek přes své území a zákaz zvažuje i pro lety dopravců z Evropské unie a USA do Asie. Brusel vyjádřil nad ruskými kroky politování, prý si vyhrazuje právo na ně reagovat.

Roční zákaz dovozu potravinářských a zemědělských produktů se vztahuje také na dovoz z Austrálie, Kanady a Norska. Zákaz dovozu z EU a USA však neplatí na alkohol. Omezením také nepodléhá potravinářské zboží, které si ruští občané individuálně dovezou ze zahraničí.

Ruský prezident Vladimir Putin už ve středu podepsal dekret zakazující či omezující dovoz zemědělské produkce ze zemí, které přijaly proti Rusku sankce kvůli ukrajinské krizi. Dnes bylo oznámeno, kterých výrobků se to konkrétně týká.

Zakázané zboží z dekretu premiéra Medveděva
Seznam zemědělských produktů, surovin a potravin, jejichž zemí původu jsou Spojené státy americké, země Evropské unie, Kanada, Austrálie a Norské království a jejichž dovoz do Ruské federace byl na rok zakázán:
- Maso velkého rohatého skotu, čerstvé nebo chlazené;
- Maso velkého rohatého skotu mražené;
- Vepřové maso čerstvé, chlazené nebo mražené;
- Maso a masné produkty z domácí drůbeže, čerstvé, chlazené nebo mražené;
- Maso solené, v nálevu, sušené nebo uzené;
- Ryby a raci, měkkýši a další vodní bezobratlí;
- Mléko a mléčná produkce;
- Zelenina, jedlé okopaniny a hlízovité plody;
- Ovoce a ořechy;
- Salámy a podobné produkty z masa, masných výrobků nebo krve, hotové potraviny vyrobené na jejich základě;
- Mléčné produkty a potraviny vyrobené na základě rostlinných tuků.

Putin dnes telefonicky kontaktoval spojence v Bělorusku a Kazachstánu, aby s nimi projednal zvýšení dovozu jako náhradu za výpadky ze západních zemí. Podle dostupných údajů je zejména Bělorusko už dnes významným potravinářským vývozcem do Ruska.

Rusko, Bělorusko a Kazachstán spojuje celní unie, letos v květnu prezidenti všech tří zemí podepsali smlouvu o vytvoření Euroasijské hospodářské unie, která ekonomické styky dál rozšiřuje.

Čtěte o možných dopadech sankcí na české firmy:

Hamé čeká kvůli Rusku stamilionové ztráty. Bude chtít kompenzace

Ruské embargo sníží ceny mléka, bojí se čeští výrobci

Ruská státní média dnes zaplnily informace expertů, podle nichž opatření vyhlášená Kremlem těžce dolehnou na západní exportéry, ale ruskému hospodářství naopak prospějí. Ruští výrobci prý mají problémy s odbytem a nyní svou produkci mohou nabídnout domácím zákazníkům.

„Cizí jablka dovážíme a vlastní vyhazujeme,“ řekl agentuře ITAR-TASS šéf zemědělského výboru dolní parlamentní komory Vladimir Plotnikov. I podle premiéra Medveděva jsou sankce pro ruské výrobce dobrou příležitostí získat nové zakázky. Nové exportní partnery chce Moskva hledat i v Turecku, zemích Latinské Ameriky a bývalých sovětských republikách.

Opatření Moskvy světové ceny příliš neovlivní
Světové ceny potravin v červenci klesly na šestiměsíční minimum. Oznámila to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Upozornila rovněž, že zákaz dovozu některých potravin do Ruska by mohl způsobit růst cen na tamním trhu, ale jeho dopad na světové ceny bude pouze omezený.
Index FAO, který sleduje světové ceny obilnin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, v červenci meziměsíčně klesl o více než dvě procenta na 203,9 bodu. Propad cen obilnin, olejnin a mléčných výrobků totiž převážil nad zdražení masa a cukru.

Agentura AP připomíná, že Rusko je silně závislé na dovozu potraviny, a to většinou právě ze Západu. V roce 2013 ze zemí EU dovezlo potraviny za 11,8 miliardy eur, z USA za 1,3 miliardy dolarů. Jen Nizozemsko, jeden z největších světových vývozců potravin, prodalo loni Rusku produkci za 1,5 miliardy eur. Celkově na ruský trh míří desetina potravinářského exportu EU.

Postižena podle západních odborníků budou hlavně velká ruská města, kde z dovozu pochází až 70 procent prodávaných potravin. Experti předpovídají prázdné pulty, skokový nárůst cen a inflaci. Sortiment mléčných výrobků se i podle přiznání ruských výrobců v důsledku sankcí sníží o třetinu.

Zákaz tranzitních letů

Medveděv dnes rovněž uvedl, že Moskva zvažuje zákaz tranzitních letů z EU a USA před Rusko do Asie a Tichomoří. Konečné rozhodnutí v této věci ještě zatím nepadlo. Rusko se však rozhodlo zakázat přelety nad svým územím ukrajinským aerolinkám. Agentura Reuters v té souvislosti připomněla, že mezi ruskými firmami, které zasáhly unijní sankce, je i nízkonákladová letecká společnost Dobroljot.

Bruselské politování

Evropská komise vyjádřila politování nad ruskými opatřeními namířenými proti dovozu potravinářských a zemědělských výrobků. „Toto oznámení je jasně politicky motivované,“ uvedla komise a dodala, že zváží další opatření, jakmile bude mít k dispozici víc informací o rozsahu ruských opatření.

„Zdůrazňujeme, že restriktivní opatření Evropské unie přímo souvisejí s nezákonnou anexí Krymu a destabilizací Ukrajiny,“ uvedla dále Evropská komise ve svém dnešním prohlášení. Po plném posouzení opatření přijatých Ruskou federací „si vyhrazujeme právo učinit náležité kroky“, uzavřela Evropská komise.

Vláda musí zajistit dostatek zboží

Putinovo nařízení kromě konkrétních kroků k prosazení zákazu vládě také ukládá, aby zároveň zajistila dostatek zboží na trhu a nepřipustila prudký růst cen zemědělských a potravinářských výrobků. V případě nutnosti může seznam zakázaných položek i dobu platnosti upravovat, dbát má ale vláda hlavně na zvýšení domácí nabídky.

Rusko by dále mohlo zavést omezení týkající se dovozu letadel, lodí a automobilů, dodal Medveděv. Zdůraznil však, že vláda realisticky vyhodnotí výrobní potenciál Ruska v těchto oblastech.

Spojené státy a EU obviňují Rusko, které už v březnu anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, z rozdmýchávání napětí na východě Ukrajiny a z podpory proruských separatistů. Proto EU i USA zavádějí sankce vůči jednotlivcům i firmám. Moskva na to reaguje odvetnými opatřeními.