Mugabe slaví drtivé vítězství ve volbách, opozice mluví o parodii na demokracii

Zimbabwe po volbách

Zimbabwe po volbách

Dosavadní prezident Robert Mugabe (vlevo) už ohlásil vítězství
Dosavadní prezident Robert Mugabe (vlevo) už ohlásil vítězství
Volby v Zimbabwe
Volby přilákaly hodně lidí
Volby přilákaly hodně lidí
9
Fotogalerie
Prezident Zimbabwe Robert Mugabe údajně získal 75 procent hlasů v prezidentských a parlamentních volbách. Jeho hnutí Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta by tak mělo jasnou dvoutřetinovou většinu. Podle opozice šlo o kolosální podvod.

Podle dosud zveřejněných výsledků zvítězila Mugabeho strana v 52 z celkových 62 volebních obvodů. „Nemůžeme mít méně než 130 až 140 křesel,“ hlásí strana současného prezidenta.

Šéf pozorovatelské mise Africké unie Olusegun Obasanjo označil volby za „svobodné, čestné a hodnověrné“. Přesto ale požaduje vyjasnění některých incidentů, které údajně napovídají porušení zákona.

Poslanecká sněmovna (dolní komora) zimbabwského parlamentu má 210 členů a dosud v ní mělo většinu Tsvangiraiovo Hnutí pro demokratickou změnu (MDC). Právě Tsvangirai hned po volbách prohlásil, že šlo o obrovskou frašku a kolosální podvod. Jak dodal, milionu lidí - tedy přibližně každému šestému voliči - bylo zastrašováním zněmožněno zúčastnit se voleb. Četní voliči ve městech - tradičně nepřátelských vůči Mugabemu - prý například nenašli svá jména na seznamech voličů, které byly navíc zveřejněny teprve v předvečer středečního hlasování. Pozorovatelská mise doporučila Tsvangiraiovi výsledek voleb uznat, anulovat se nebudou.

Mugabe může změnit ústavu

Dvoutřetinová většina by Mugabeho straně umožnila změnit ústavu. Její poměrně liberální znění teprve v březnu schválili Zimbabwané v referendu. Oficiální výsledek prvního kola prezidentských voleb v Zimbabwe není teoreticky očekáván dříve než v pondělí, připomněla AFP.

Předčasné oznamování volebních výsledků nebo odhadů je v Zimbabwe nezákonné a policie už ve čtvrtek varovala, že zatkne každého, kdo tak učiní před oficiálním oznámením Národní volební komise.