Muskova raketa nezvládla svůj první test, krátce po startu explodovala

Exploze rakety Starship krátce po startu

Exploze rakety Starship krátce po startu Zdroj: ČTK / AP / Eric Gay

Start rakety  Super Heavy Starship od SpaceX
2
Fotogalerie

Z texaské základny Boca Chica odstartovala ke svému prvnímu startu raketa Super Heavy Starship od SpaceX ke svému prvnímu orbitálnímu letu. Krátce po startu se ale nezdařilo oddělení prvního stupně rakety a ta poté vybuchla. Šlo už o druhý pokus o start v poslední době, v pondělí byl start odložen kvůli problémům při plnění paliva. 

Loď bez posádky měla obletět Zemi a poté se zřítit do Tichého oceánu. Raketě se ale nepodařilo zvládnout klíčovou rotaci a oddělit první stupeň pohonu a čtyři minuty po startu vybuchla. „Starship postihlo to, čemu říkáme náhlá neplánovaná desintegrace,“ uvedla na twitteru SpaceX. Společnost nicméně tvrdí, že test byl i tak úspěšný, protože raketa se dokázala vznést ze základny.

SpaceX tak opakuje svůj přístup z minulosti, kdy své nezdary při testech raket označovala jako svého druhu úspěch. Společnost argumentuje, že podobné nezdary jsou nejrychlejším a nejefektivnějším způsobem, jak získat data pro další vývoj.

Také šéf SpaceX Elon Musk výsledek testu ocenil. „Zjistili jsme mnoho pro příští testovací start za několik měsíců,“ napsal na twitteru.

Start byl původně očekáván už v minulých týdnech, čekalo se ale na povolení testu americkým leteckým úřadem FAA.

Cílem orbitální mise má být co nejlépe nasimulovat podmínky, jež Starship zažije při návratu z vesmírného letu, což je dost možná nejobtížnější část libovolné orbitální mise Starship. Především má během testů dojít k prověření tepelného štítu z keramických destiček, který má ochránit návětrnou stranu lodi během žhavého návratu. Také bude možné ověřit funkčnost aerodynamického řízení během nadzvukových, podzvukových a transsonických fází letu cestou na orbitu i zpět.