Muslimové musí bojovat se scestným výkladem islámu, tvrdí Obama

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: ctk/AP

Muslimové musí pomoci s nápravou pokrouceného výkladu islámu, který mají na svědomí radikálové, prohlásil na závěr třídenní mezinárodní konference o opatřeních proti terorismu a radikalizaci americký prezident Barack Obama. Zopakoval také, že Západ není ve válce s islámem. Jednání ve Washingtonu se zúčastnili zástupci asi 65 zemí, podle kritiků však bylo setkání špatně zorganizované a chaotické a prý možná nepřinese žádný výsledek.

„Teroristé zoufale touží po legitimitě a my všichni máme odpovědnost za vyvracení názorů, kterými skupiny jako IS (Islámský stát) představují islám,“ řekl Obama s tím, že radikálové používají lživé výklady a tvrzení. „Muslimská společenství včetně učenců a duchovních proto musí popírat pokroucený výklad islámu a také lži, že jsme ve válce civilizací, že Amerika a Západ jsou ve válce s islámem nebo že my jsme příčinou potíží Blízkého východu,“ prohlásil americký prezident.

Obama také vyzval arabské státy, aby podnikly kroky proti sektářskému násilí a podpořily ekonomický rozvoj a možnosti vzdělávání mladých lidí. O nutnosti práce s mládeží psal Obama ve středečním vydání listu Los Angeles Times. Prezident v článku upozornil, že mladí se kvůli špatným vyhlídkám na budoucnost nechávají zlákat radikály, svět jim proto musí nabídnout něco lepšího, co jim poskytne smysl a naděje na lepší život.

Třídenní konference ve Washingtonu začala v úterý a mezi účastníky byly například delegace z Francie, Británie, Belgie či Spojených arabských emirátů.