Na Floridě zadrželi muže podezřelého z posílání balíčků s výbušninami. Hrozí mu 58 let vězení

Dodávka zadrženého podezřelého, který měl posílat balíčky s výbušninami

Dodávka zadrženého podezřelého, který měl posílat balíčky s výbušninami Zdroj: ČTK

V americkém státě Florida byl zatčen muž, jehož policie považuje za hlavního podezřelého v případě zásilek s výbušninami adresovaných předním představitelům Demokratické strany. Byl obviněn z pěti trestných činů a v případě odsouzení mu hrozí až 58 let vězení, řekl na tiskové konferenci ministr spravedlnosti Jeff Sessions. Ministr rovněž potvrdil předchozí zprávy médií, že zatčeným je 56letý Američan Cesar Sayoc.

Šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Chris Wray informoval, že hrozba, kterou zásilky představovaly, byla reálná, i když odborníci dál analyzují, zda bomby byly funkční. Celkem zkoumají 13 balíčků, v nichž se našla velmi podobně sestrojená výbušná zařízení. Není prý však vyloučeno, že se najdou ještě další zásilky ze stejné dílny.

Vyšetřovatelé podle Wraye pachatele dopadli díky stopám DNA a otiskům prstů, které na jedné zásilce zanechal, a jsou si jistí, že zadrželi „správného muže“.

„Nebudeme tolerovat takové bezpráví, zvláště když jde o politické násilí,“ řekl Sessions. Citoval pak obvinění, podle něhož má být Sayoc stíhán mimo jiné za nelegální zasílání a přepravu výbušnin a výhružky určené bývalé hlavě státu.

Sessions ani Wray nechtěli spekulovat o motivech pravděpodobného pachatele, ministr však připustil, že Sayoc je nejspíš politický radikál.