Na frankfurtském letišti propukla dvoudenní stávka

Do stávky vstoupí asi 200 zaměstnanců frankfurtského letiště

Do stávky vstoupí asi 200 zaměstnanců frankfurtského letiště Zdroj: profimedia.cz

Jedno z největších evropských letiště ve Frankfurtu nad Mohanem dnes odpoledne téměř utichlo. Pozemní personál firmy Fraport, která letiště provozuje, ve tři hodiny odpoledne zahájil stávku, která potrvá do desáté hodiny večerní.

Do stávky vstoupilo přibližně 200 zaměstnanců. „Očekáváme, že to Fraportu způsobí masivní potíže,“ prohlásil šéf odborového svazu GdF Markus Siebers. Stávka bude pokračovat i zítra od osmi hodin ráno do deseti hodin večer. Odbory se vedení letiště snaží protestem k uzavření tarifní smlouvy na šest let a zvýšení platů. Fraport ale požadavky GdF považuje za „zcela nepochopitelné“. Nabízí jim čtyřletou smlouvu.

Člen představenstva Fraportu Peter Schmitz věří, že se navzdory stávce podaří vypravit nejméně polovinu všech pravidelných letů. Prioritní prý budou dálkové lety.

Lufthansa, která je největším zákazníkem frankfurtského letiště, už oznámila zrušení přibližně stovky pohybů na letišti, tedy 50 vzletů a přistání. Celkově bylo zrušeno 151 letů, jeden z nich směřoval i do Prahy. Vlajkové německý doprvace ale odhaduje, že jen on bude muset zítra zrušit 250 letů. Největší německé aerolinky svým zákazníkům nabídly bezplatné zrušení letu či změnu rezervace.

Fraport se ale na poslední chvíli snažil nalézt cestu, jak stávce zcela zabránit. Ještě dnes ráno firma zvažovala žalobu k německému pracovnímu soudu, kterýž by mohl předběžný opatřením stávku zakázat. Společnost ale nakonec s žádným dalším oznámením ohledně žaloby nepřišla a na svých internetových stránkách pouze oznámila, že stávka propukne. V době dnešní stávky obvykle proběhne 526 vzletů a přistání.