Na Krymu nefungují telefony. Ukrajina se obává ruských provokací

Rusko posiluje svoje pozice na Krymu

Rusko posiluje svoje pozice na Krymu Zdroj: CTK/AP

Na Krymu se pohybují vojenské transportéry. O konvoji ruských vozidel hovořili reportéři agentury AP. Spatřili je mezi přístavem Sevastopolem a centrem regionu, městem Simferopolem. Server Ukrajinskaja pravda informuje o tom, že Rusko posiluje své síly.

Na Krym v pátek přilétala ruská velká vojenská letadla a vrtulníky. Do správního střediska Simferopolu bylo podle agentury AFP letecky přepraveno přes 2000 ruských vojáků. Ti v noci začali obsazovat strategická místa.

Předseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčinov, který zastává i prezidentské pravomoci v projevu k národu uvedl, že Rusko pod záminkou vojenského cvičení posílí svůj vliv na Krymu. Rusové se podle něj snaží blokovat ukrajinskou armádu. „Provokují nás, vypracovali scénář, který je stejný jako byl pro Gruzii a Abcházii. Tehdy také vyprovokovali konflikt a začali anexi území,“ cituje server Ukrajinskaja pravda úřadujícího prezidenta Ukrajiny. Ten situaci označil za ozbrojenou invazi.

Dramatická situace se tak přesunula z Kyjeva na Krym, kde žije silná ruská menšina a kde má Rusko pronajatou vojenskou námořní základnu. Proruští ozbrojenci zablokovali letiště u Sevastopolu a v Simferopolu a na ruské základně v Sevastopolu údajně přistálo přes deset ruských vrtulníků.

Prozatímní prezident Oleksandr Turčynov v pátek večer v televizním projevu vyzval ruského prezidenta Putina, aby zastavil provokace a okamžitě stáhl ruské jednotky.“ Turčinov řekl, že ukrajinská armáda na provokace reagovat nebude.

O dramatičnosti situace vypovídá i fakt, že krymský vzdušný prostor byl uzavřený a na řadě míst nefunguje internet a telefony. Ozbrojenci obsazovali i pohraniční přechody.

Janukovyč poprvé po svém útěku promluvil

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vystoupil odpoledne na tiskové konferenci. Podle svých slov nehodlá ustoupit opozici a vzdát se své funkce. Lidem slibuje rozsáhlé reformy a referendum o nové ústavě. Janukovyč poprvé do svého útěku promluvil z ruského Rostova na Donu.

„Jsem odhodlán i nadále bojovat za budoucnost Ukrajiny proti těm, kteří se snaží Ukrajiny zmocnit,“ prohlásil Janukovyč. Moci v zemi se podle něj chopila fašistická a nacistická mládež, která představuje naprostou menšinu ukrajinského obyvatelstva. Kyjev prý obsadili ozbrojenci, kteří ničili kulturní památky a chrámy a okrádali obyvatele města.

Nový parlament Janukovyč označil za nelegitimní. Za bezprecedentní útok na demokracii označil pondělní odvolání pěti ústavních soudců. „Je to i výsledek nezodpovědné politiky západu, která napomáhala Majdanu. Avšak Ukrajina je silná země a my to rozhodně překonáme,“ podotkl.

O ruskou pomoc nepožádám

Janukovyč také vysvětlil, proč zamířil do města nedaleko proruského Krymu namísto toho, aby odcestoval do Moskvy. „Přijel jsem sem, protože zde bydlí můj starý přítel,“ uvedl bez dalších podrobností. Sesazený prezident odmítl rozdělení Ukrajiny na proevropsky orientovaný západ země a proruský východ. „Jakožto stále činný prezident Ukrajiny musím prohlásit, že Krym musí zůstat součástí Ukrajiny,“ řekl. Dodal, že se nechystá požádat o ruskou vojenskou pomoc.

Narušit jednotu Ukrajiny podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho nehodlá ani Moskva. Ve čtvrtečním telefonickém rozhovoru mu to údajně slíbil jeho ruský protějšek Sergej Lavrov. Ten také USA ujistil, že probíhající ruské vojenské cvičení u hranice s Ukrajinou nemá s vývojem v sousední zemi nic společného a jde o dlouhodobě naplánovanou akci.

Janukovyč odmítl komentovat informace o tom, že ruské jednotky už obsadily dvě letiště na Krymu. „Slyšel jsem mnoho různých věcí. Ale konkrétní informaci jsem neměl ani nemám,“ řekl.

Za hospodářskou krizi může opozice

Nový generální prokurátor Oleh Machnyckyj na Janukovyče vydal mezinárodní zatykač, ukrajinský parlament jej viní ze zločinu proti lidskosti a žádá jeho souzení před mezinárodním tribunálem v Haagu. Sesazený prezident obvinění odmítl.„Nikdy jsem nedal příkaz milici, aby střílela do lidí,“ řekl. Ta byla podle Janukovyče neozbrojená až do chvíle, kdy se policisté ocitli v ohrožení života. Události na Ukrajině by mělo objasnit mezinárodní vyšetřování, navrhuje.

Arsenij JaceňukArsenij Jaceňuk | CTKNový premiér Arsenij Jaceňuk varoval před kolapsem země

Zatímco úřadující ukrajinský premér Arsenij Jaceňuk krátce po svém nástupu opakovaně mluvil o vykradené státní pokladně a hrozbě bankrotu, Janukovyč z ekonomického rozvratu vyní opozici. „Ani jeden expert na světě by nedokázal odmítnout to, že do tohoto stavu zemi dostaly nepokoje, kvůli nimž Ukrajina ztratila důležitého partnera – Rusko,“ řekl. „Ty, kteří naši zemi přivedli do této krize, bych chtěl povolat k odpovědnosti.“

„Je třeba okamžitě zahájit ústavní reformu a dokončit ji v září. V prosinci 2014 je zapotřební schválit novou ústavu,“ řekl Janukovyč. Do reformního procesu by se podle něj měla zapojit i rada bezpečnosti OSN. Podmínkou podle něj je, aby „povstalci“ složili zbraně a opustili vládní budovy, které obsadili. Janukovyč chce také vyvolat celonárodní referendum o dalším směřování země a podobě nové ústavy. Chystaných květnových prezidentských voleb se účastnit nechce, považuje je totiž za nelegitimní.

SLEDOVALI JSME ONLINE:

21:00 Prezident Olexandr Turčinov: Rusko se pokusí anektovat část území Ukrajiny

Předseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčinov, který zastává i prezidentské pravomoci v projevu k národu uvedl, že Rusko pod záminkou vojenského cvičení posílí svůj vliv na Krymu. Rusové se podle něj snaží blokovat ukrajinskou armádu. „Provokují nás, vypracovali scénář, který je stejný jako byl pro Abcházii. Tehdy také vyprovokovali konflikt a začali anexi území,“ Cituje server Ukrajinskaja pravda úřadujícího prezidenta Ukrajiny.

20:35 Lidé na Krymu jsou odříznutí od internetu. Nemohou ani telefonovat

Ozbrojenci údajně obsadili telekomunikační společnost Ukrtelecom ve městě Sevastopol. „Odřízli od telefonu a internetu osmdesát procent lidí.“ Rádio svobodná Evropa uvádí příspěvek ze sítě Twitter.

Přílet vrtulníků jednotek Berkut

20: 09Rusko se chystá vydávat na Krymu ruské pasy členům zvláštní jednotky

Ruské ministerstvo zahraničí dalo pokyn generálnímu konzulátu na Krymu, aby rychle připravil vydávání ruských pasů příslušníkům ukrajinské zvláštní policejní jednotky Berkut, která se v Kyjevě účastnila krvavých zásahů proti demonstrantům. „Generální konzulát Ruské federace byl naléhavě vyzván, aby podnikl všechny nezbytné kroky k vydávání pasů příslušníkům jednotky Berkut,“ citovala ministerstvo agentura ITAR-TASS. Podle nového vedení Ukrajiny, které minulý víkend převzalo moc, se Berkut v očích národa zdiskreditoval. Prozatímní ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov ve středu podepsal výnos o rozpuštění tohoto pohotovostního útvaru.

19:44 USA varují Rusko: Intervence na Ukrajině by byla vážnou chybou

Bílý dům vyzval Rusko, aby respektovalo územní celistvost Ukrajiny, a varoval, že intervence by byla „vážnou chybou“. S ruským prezidentem Vladimirem Putinem telefonoval také prezident Evropské unie Herman Van Rompuy. S Putinem hovořili i německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron.

19:35 Ukrajina chce požádat o vydání Janukovyče

Úřad vrchního ukrajinského žalobce zahájil vyjednávání o vadání svrženého prezidenta. Janukovyč na odpolední tiskové konferenci uvedl, že se vrátí až se nebude v zemi cítit ohrožený. „Byl jsem donucen opustit Ukrajinu, protože existovalo bezprostřední ohrožení mého života a života mých nejbližších,“ řekl Janukovyč, který Ukrajinu o víkendu urychleně opustil poté, co se moci chopila opozice, a odcestoval do Ruska. Vrátit se chce až poté, co mu a jeho rodině současná vláda zaručí bezpečnost.

19:30 Agentury potvrzují pohyb obrněných vozidel

O tom, že se na Krymu pohybují vojenské transportéry informuje server Ukrajinskaja pravda. O pohybu konvoje ruských vozidel hovoří i reportéři agentury AP. Spatřili je mezi přístavem Sevastopolem a centrem regionu, městem Simferopolem.

18:44 Kvůli situací na Ukrajině se sejde Rada bezpečnosti OSN

Situací na Ukrajině se ještě dnes bude zabývat Rada bezpečnosti OSN. Podle agentury ITAR-TASS o tom informoval mluvčí generálního tajemníka OSN Martin Nesirki, podle něhož se rada sejde v devět večer k „soukromému setkání“. Neupřesnil ale, zda se sejdou zástupci všech 15 členských států rady.

18:30Ozbrojenců na letišti na Krymu přibývá. Již jich má být 400 Ozbrojenci, kteří dnes pronikli na vojenské letiště v krymském Sevastopolu, obsazení objektu posílili. Informovala o tom agentura Interfax, podle níž je nyní na letišti Belbek kolem 400 mužů se zbraněmi. „Obsadili ranvej a pohyb všech letadel se zastavil,“ uvedl zdroj agentury. Situace je podle agentur napjatá a nepřehledná. Moskva posilování svých pozic stále odmítá. Na silnicích se ale údajně pohybují ruské transportéry. Ruský prezident dál ujišťuje o tom, že si eskalaci napětí v žádném případě nepřeje.

17:45 Kyjev chce asociační dohodu s EU a stabilizaci vztahů s Ruskem

Prioritou ukrajinské zahraniční politiky je nyní uzavření asociační dohody s Evropskou unií, uvolnění vízového režimu a stabilizace vztahů s Ruskem. Po jednání s delegací takzvané visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko) to v Kyjevě řekl nový šéf ukrajinské diplomacie Andrij Deščycja.

17:00 Visegrádská čtyřka vítá změny na Ukrajině

Šéfové parlamentů zemí takzvané visegrádské čtyřky uvítali vytvoření nové vlády národní jednoty na Ukrajině jako důležitý krok směřující ke konsolidaci státu a k nezbytným reformám. Dále podpořili sbližování Ukrajiny s Evropskou unií, ale také vyjádřili znepokojení nad aktuálním vývojem na Krymu. Vyplývá to z jejich prohlášení k dění na Ukrajině, které dnes přijali v Budapešti na závěr svého dvoudenního setkání.

16:50 Čeští lékaři již operují zraněné Ukrajince

Lékaři v Praze vyšetřili všech 27 zraněných Ukrajinců, kteří byli dopraveni z Kyjeva do Česka k léčbě. Dnes byli operováni čtyři vážně zranění ve všeobecné nemocnici, pátého plánují operovat příští týden. V Motole operovali dnes dva pacienty. Další zraněné budou operovat asi o víkendu ve vojenské nemocnici.

16:30Kličko: Tymošenková chce kandidovat na prezidentku

Vitalij Kličko, který již oznámil svou prezidenstskou kandidaturu, v ukrajinském parlamentu řekl, že Julia Tymošenková chce kandidovat na prezidentku země. Tymošenková, která se po propuštění z vězení léčí s problémy páteře zprávu nekomentovala. „Nevidím v tom nic špatného, ale bude to vypadat velmi divně, když si opoziční síly budou konkurovat. Ale doufám, že pokud k této konkurenci dojde, bude čestná, průzračná a podle současných evropských zásad,“ poznamenal k tomu Kličko.

Julija TymošenkováJulija Tymošenková | CTK/APJulia Tymošenková chce kandidovat na prezidentku Ukrajiny

16:15Ukrajina šetří. Peníze na splacení svých dluhů prý má

Ukrajina má v současnosti dostatek rezerv, aby byla schopna splatit své závazky vůči věřitelům. Centrální banka také ode dneška omezila výběr peněz v cizích měnách z bank, řekl dnes novinářům guvernér centrální banky Stepan Kubiv. Premiér Arsenij Jaceňuk dodal, že Ukrajina doufá v brzkou pomoc od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a že mise MMF by měla dorazit na Ukrajinu již příští týden. Šéfka MMF Kyjevu vzkázala, že ohledně finanční pomoci není nutné „panikařit“.

16:00 Švýcarsko vyšetřuje Janukovyče z praní peněz, zmrazilo mu účty

Švýcarská prokuratura začala kvůli praní špinavých peněz vyšetřovat svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a jeho syna Oleksandra. Oznámila to dnes prokuratura v Ženevě. Sdělila také, že spolu s policií už ve čtvrtek ráno prohledala ženevskou kancelář firmy Oleksandra Janukovyče a zajistila některé dokumenty. Švýcarské a rakouské úřady dnes také zmrazily bankovní účty Ukrajinců spojených s „Janukovyčovým klanem“.

15:50 Rakousko zmrazilo účty rodiny Janukovyčů

Rakousko dnes na žádost nové ukrajinské vlády zmrazilo bankovní účty Viktora a Oleksandra Janukovyčů a 16 dalších nejmenovaných lidí spojených s bývalou ukrajinskou vládou. Oznámil to odpoledne mluvčí rakouského ministerstva zahraničí Martin Weiss.

15:45 Dvě letiště na Krymu obsadili ozbrojenci

Ozbrojení muži převzali podle agentury Reuters kontrolu na dvěma letišti na Krymu. Agentura Reuters uvádí, že nejméně 20 mužů v uniformách ruské Černomořské flotily obklopilo stanoviště ukrajinských pohraničníků poblíž Sevastopolu. Na ruskou základnu černomořské flotily v ukrajinském Sevastopolu z Ruska přelétlo již dopoledne více než deset vojenských helikoptér. Přílet podle portálu theinsider.ua potvrdil také vůdce menšiny krymských Tatarů Refat Čubarov, který podporuje novou ukrajinskou vládu. Ruské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že operace jsou součástí platné dohody o černomořské flotile. Moskva zároveň přislíbila, že bude respektovat územní celistvost Ukrajiny.

15:30 Janukovyč plánuje setkání s Putinem

Janukovyč se v ruském azylu zatím s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nesetkal, neboť šéf Kremlu prý neměl čas. Setkání se ale v blízké budoucnosti plánuje. Přímé odpovědi na otázku, zda ho Putin nadále považuje za prezidenta, se ale vyhnul. Dodal také, že nemůže Moskvě říkat, co má a nemá dělat, dosavadní Putinova zdrženlivost ho prý ale udivuje.