Na maďarské výherní automaty dopadla zvýšená daň

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Maďarští podnikatelé výherních automatů se obávají krachu, protože mimořádné až pětinásobné zvýšení daní znemožní jejich činnost. Podle jejich profesního svazu už odevzdali deset tisíc automatů a hrozí, že práci do jara příštího roku ztratí 30 tisíc lidí. Prezident svazu István Schreiber odhadl podle počtu vrácených strojů, že zbankrotuje 1200 firem, které nebudou schopny platit fixní měsíční daň za automat ve výši 500 tisíc forintů.

Do skupiny lidí, jimž hrozí ztráta zaměstnání, je třeba započítat i pracovníky pohostinství, kde výherní automaty fungovaly.
O velké společnosti, které mají stovky automatů po celé zemi, nebo kasina a herny nemá nikdo obavy, zvládnou hospodařit i s tak vysokými daněmi.

Velká vlna vracení automatů se očekává od začátku prosince, kdy podnikatelé zjistí, že nejsou schopni zaplatit potřebnou daň, míní prezident svazu. Dodává ještě, že celé odvětví poskytovalo v posledních dvaceti letech práci 60 tisícům lidí. Schreiber varuje, že výherní automaty zřejmě přejdou do nelegální sféry.

Obce se však navzdory těmto vizím radují, protože dosud museli často bezbranně sledovat, jak v místní restauraci utrácejí v hracích automatech své poslední peníze lidé, kteří si právě převzali sociální podporu. Určitě se sníží míra gamblerství, které se v Maďarsku stává nemocí chudých vrstev. I parlamentní poslance vedla při schvalování nové daně víra, že zpřísnění zákona přinese mnohem větší užitek na této straně než ztrát na straně podnikatelů s automaty.

Maďarská vynalézavost je však známá, konstatuje odborník Národního daňového a finančního úřadu Péter Honyek, který hodnotí nejnovější snahy obejít vysoké daně formou zavádění počítačových her v pohostinstvích. Zákazník oficiálně platí za prohlížení reklam umístěných na internetu, i když získává výhru, která se mu připisuje na kartu, což je nelegální, popisuje daňový odborník. Je to vlastně stejná hra jako automaty, terminály nabízející poker nebo kostky.

Autor je spolupracovníkem redakce