Na Maltě bude po 15 letech vládnout levice

Přístav Valletta

Přístav Valletta Zdroj: Milan Ballik

Sobotní parlamentní volby na Maltě vyhrála opoziční Maltská labouristická strana se ziskem 55 procent hlasů. Dosud vládnoucí Nacionalistickou stranu podpořilo 43 procent voličů. Výsledek potvrdili předáci obou stran.

Předseda nacionalistů a odstupující 59letý premiér Lawrence Gonzi porážku uznal hned po oznámení prvních předběžných výsledků. Gonzi, který zemi vedl téměř deset let, se označil za hlavního viníka prohry strany a slíbil, že nebude znovu kandidovat na předsedu.

„Neočekával jsem tak drtivé vítězství labouristů,“ prohlásil 39letý šéf labouristů Joseph Muscat. Zbylá dvě procenta hlasů získala malá ekologická strana.

Labouristé by na základě výsledků měli mít v parlamentu jednu z nejvýraznějších parlamentních většin od roku 1964, kdy tato malá ostrovní unijní země ve Středozemním moři získala nezávislost.

Na rozdíl od jiných evropských voleb posledních let klání na Maltě neovládla ekonomická témata. Země totiž navzdory krizi eurozóny prosperuje. Hlavním bodem Muscatovy kampaně bylo snížení cen elektřiny, které jsou na Maltě jedny z nejvyšších na světě. Lídr labouristů slíbil také potlačení korupce.