Na Merkelovou čekají další reformy

Německý pořádek. Hned ráno po volební neděli začaly pracovní čety odklízet billboardy

Německý pořádek. Hned ráno po volební neděli začaly pracovní čety odklízet billboardy Zdroj: reuters

Řecký deník Ta Nea oslavil vítězství CDU německé kancléřky Angely Merkelové fotomontáží političky v královském křesle s korunou a titulkem: Triumf královny škrtů. Nejen Řekové, ale i Španělé či Portugalci po volbách tuší, že tvrdá úsporná politika bude pod znovuzvolenou kancléřkou asi dále pokračovat.

Dosavadní přístup ale může částečně zmírnit levicová SPD, pokud by se dostala do vlády. „Koalice s SPD může vyústit v politiku, která by byla více přátelská k euru a periferním státům eurozóny,“ prohlásila ekonomka Antje Praefckeová z Commerzbanky ve Frankfurtu.

Pravděpodobní koaliční partneři CDU/CSU a SPD šli přitom do voleb se zcela opačnými programy, jak pomoci eurozóně. Merkelová odmítala společné evropské dluhopisy, tedy společné ručení členů eurozóny za dluhy jižních států. To naopak SPD viděla jako nevyhnutelný krok v trvalé záchraně eura. Stejně tak by SPD ráda posílila záchranné eurovaly, což Merkelová odmítá.

Novou německou vládu čeká především řešení řeckých financí. Země potřebuje příští rok miliardové půjčky a potýká se s nesplatitelným dluhem. Podle německého Manager Magazinu musí Merkelová stabilizaci eura překlopit i do reálné ekonomiky nejen Německa, ale i jižních států. A zároveň vyřešit institucionální rámec eurozóny. „Že nyní zavládl momentální klid, neznamená, že se krize jednou nevrátí,“ varuje Merkelovou ohledně eura německý ekonomický časopis.

David Klimeš: Merkelová vstoupí do dějin. Ale jak?

Absolut Merkel