Na pohřeb Thatcherové za Česko pojedou Nečas a Klaus

Margaret Thatcherová

Margaret Thatcherová Zdroj: ctk

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) se zúčastní pohřbu někdejší britské premiérky Margaret Thatcherové ve středu 17. dubna v Londýně. Dnes to řekl mluvčí vlády Jan Hrubeš. Na pohřeb s ním poletí exprezident Václav Klaus, velký obdivovatel "železné lady", řekl Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Pohřeb se uskuteční v londýnské katedrále svatého Pavla, která pojme 2300 lidí. Půjde prý o největší podobný obřad v zemi od smrti premiéra z druhé světové války Winstona Churchilla, který zemřel v roce 1965. Expremiérka Thatcherová zemřela v Londýně v pondělí. Bylo jí 87 let.

Pozváni na pohřeb významné britské političky byli mimo jiné představitelé asi 200 států a organizací a více než 2000 osobností, kolegů a přátel „železné lady“ od bývalých amerických prezidentů po skladatele Andrewa Lloyda Webbera.

Mezi pozvanými jsou podle BBC i všichni dosud žijící členové vlád Margaret Thatcherové, bývalí britští premiéři či šéf labouristické opozice Ed Miliband. Královna Alžběta II. už potvrdila účast, stejně jako kanadský premiér Stephen Harper, bývalí labourističtí premiéři Tony Blair a Gordon Brown. Naopak pozvaní někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov a vdova po bývalém americkém prezidentovi Ronaldu Reaganovi již vzkázali, že ze zdravotních důvodů nepřijedou.

Margaret Thatcherová zemřela. Thatcherismus žije dál