Na předměstí Stockholmu se policie bránila zápalným lahvím a kamenům

Květnové nepokoje ve Švédsku

Květnové nepokoje ve Švédsku Zdroj: ctk

Ve švédské metropoli se rozhořely nepokoje, při kterých demonstranti zapálili nejméně 10 automobilů. Protestující rovněž na chudém stockholmském předměstí Ragsved napadli zápalnými lahvemi a kameny policisty. Podle policejního mluvčího není jasné, kdo za útoky stojí. Jedenáct lidí bylo zadrženo, z toho čtyři jsou prý mladší osmnácti let.

„Neobvyklé v tomto případě je to, že vše bylo nejspíš nějakým způsobem naplánováno předem,“ uvedl policejní mluvčí Kjell Lindgren, jehož citovala agentura Reuters. Když policisté na místo nepokojů dorazili, byly tam prý už přichystané zápalné lahve a hromady dlažebních kostek. Útočníků bylo asi třicet a byli maskovaní.

Ozvěny loňských nepokojů

Nynější protesty připomínají nepokoje, které zavládly na stockholmských předměstích loni v květnu. Výtržníci tam tehdy po několik nocí vyráželi do ulic, kde rozbíjeli okna, zakládali ohně, ničili obchody a školy. Popelem tehdy lehly stovky aut. Postiženy byly především čtvrti obývané sociálně slabšími vrstvami s velkým podílem přistěhovalců.

I ve čtvrti Ragsved, kde došlo k nejnovějším nepokojům, žije velké procento imigrantů. Další násilnosti na předměstích by přitom mohly vést k růstu preferencí krajně pravicové protiimigrantské strany Švédští demokraté, poznamenal Reuters. Předčasné volby se ve Švédsku budou konat v březnu příštího roku.