Na soudkyni v Babišově sporu přišla stížnost, že jednala opilá

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vackova

Soudkyně Okresního soudu Bratislava I Zuzana Doricová, která rozhoduje ve sporu o evidenci ministra financí Andreje Babiše v seznamu agentů Státní bezpečnosti, čelila úřední stížnosti, že jednání v této kauze 30. ledna tohoto roku řídila pod vlivem alkoholu. Stížnost obsahovala také fotografie soudkyně z třídního srazu na konci 90. let. Podnět, který podala neznámá osoba, prošetřoval předseda bratislavského krajského soudu Ľuboš Sádovský. Selhání soudkyně ale nezjistil.

„To jednání probíhalo v souladu s procesními pravidly,“ prohlásil Sádovský na zasedání Soudní rady, která se na Slovensku zabývá disciplinárními prohřešky soudců a na svém posledním jednání na konci března projednávala i případ soudkyně Doricové. Z jednání je uchován zvukový záznam.

Předseda krajského soudu zdůrazni, že na jednání byl přítomen mluvčí soudu, mnoho novinářů a nikdo jednání soudkyně nekritizoval. „Od nikoho jsem neměl ani nejmenší informaci o tom, že by měla vést jednání pod vlivem alkoholu,“ uvedl Sádovský na schůzi Soudní rady. Řekl také, že u Doricové by jednání v opilosti vyloučil, protože jí zná dvacet let.

Týdeník Euro získal neoficiální informaci o stížnosti již minulý týden a dotázal se obou stran sporu, zda podnět pochází od nich. Tuto možnost ale odmítl jak Babišův právní zástupce Vojtech Agner, tak advokát Ústavu paměti národa Pavol Poláček. Oba právníci si vyslechli informaci o podnětu od samotné soudkyně po dnešním jednání.

Týdeník Euro se rovněž písemně dotázal předsedkyně Okresního soudu Bratislava I Evy Fulcové, pod kterou spadalo posouzení stížnosti v první instanci. Fulcová, kterou nedávno parlament nominoval do Ústavního soudu, se ale nevyjádřila. Z dostupných informací vyplývá, že stížnost posunula na vyšší, tedy krajský soud.

Babiš spolupracoval s StB, potvrzuje i český archiv