Na Trumpa se snesla další kritika, evropští poslanci odsoudili odstoupení od dohody o klimatu

Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: Reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Ilustrační foto
Ilustrační foto
8
Fotogalerie

Evropští poslanci dnes ve Štrasburku tvrdě kritizovali rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o odstoupení USA od pařížské klimatické dohody. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker poslancům řekl, že krok USA neznamená konec dohody a že Evropská unie o žádném z jejích 29 článků nebude znovu jednat.

"Nyní nastal čas na činy, nyní nastal čas na uvádění dohody do praxe," uvedl Juncker. Maltská ministryně Helena Dalliová, která na plénu zastupovala maltské předsednictví EU, zdůraznila, že podrobnosti toho, jak bude Washington nadále postupovat, jsou stále nejasné.

V debatě poslanců zazněla na adresu šéfa Bílého domu poměrně silná slova. Předseda lidovecké frakce Manfred Weber řekl, že Trump "páchá obrovskou historickou chybu". Podle šéfa socialistické skupiny Gianniho Pittelly povede Trumpovo rozhodnutí ke "katastrofě planetárního rozměru". Poslankyně Julie Girlingová zastupující skupinu Evropských konzervativců a reformistů řekla, že Trumpova akce je "krátkozraká a jednostranná".

"Donald Trump by se zjevně rád vrátil do středověku, kdy bylo popírání vědeckých faktů na denním pořádku," řekla česká poslankyně Kateřina Konečná (KSČM), která promluvila jménem levicové frakce GUE/NGL.

Jednání poslanců se zúčastnila prezidentka Marshallových ostrovů Hilda Heineová, jejíž zemi ohrožuje zvyšující se hladina oceánu, sucha i záplavy.

Podívejte se na koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře

"Klimatické změny nejsou falešnou zprávou," zdůraznila. "Nám přinášejí obrovské útrapy, oceán najednou představuje noční můru a obrovské riziko. A není to naší vinou," uvedla Heineová. Pokud podle ní nebudou omezeny emise skleníkových plynů, její země i další tichomořské státy se mohou stát neobyvatelnými.

Trump vypověděl účast USA v dohodě, kterou podepsalo 195 zemí včetně ČR, na začátku tohoto měsíce. Tento krok vyvolal takřka bezvýhradně kritické reakce po celém světě.

Pařížská dohoda o ochraně klimatu z roku 2015 si za hlavní cíl klade prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Podle Trumpa představuje dohoda pro americkou ekonomiku neúměrnou finanční zátěž. USA patří spolu s Čínou k největším znečišťovatelům ovzduší na světě.