Na Ukrajině možná zavládne příměří, klíčové bude jednání v Minsku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: CTK

Na východě Ukrajiny možná odpoledne začne platit příměří. Záviset to bude na tom, zda se dnes skutečně sejde v Minsku takzvaná kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska, separatistů a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Mezitím by dnes Evropská unie mohla rozhodnout o nových protiruských sankcích a ve Walesu končí dvoudenní summit NATO, který má na programu jako jeden z hlavních bodů ukrajinskou krizi.

Pokud v Minsku jednání o řešení krize začnou, chce ukrajinský prezident Petro Porošenko ve 13:00 místního času (14:00 SELČ) vydat rozkaz armádě, aby dodržovala klid zbraní. Povstalci se hodlají připojit o hodinu později, jako podmínku si ale kladou to, že Kyjev přijme mírový plán ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten mimo jiné počítá s ukončením bojů, stažením dělostřelectva a obnovou sociálních a zdravotnických zařízení.

Diplomatické řešení situace na Ukrajině by mohlo znamenat, že se Rusko vyhne novým unijním sankcím. Francouzský prezident François Hollande ve čtvrtek prohlásil, že Brusel chce vidět pokrok. Nové protiruské sankce připravují i USA.

Od končícího summitu NATO se očekává, že kvůli vyhroceným vztahům mezi Západem a Ruskem podpoří východní členy aliance. V plánu je například rozmístění aliančních skladů ve východních zemích NATO či zřízení vojenských sil rychlé reakce, které budou v řádu dní schopné účinně zasáhnout na území členského státu.