Na Ukrajině padly již stovky vojáků. V doněckém vězení vypukla vzpoura

Vězni z nápravného zařízení ve východoukrajinském Doněcku

Vězni z nápravného zařízení ve východoukrajinském Doněcku Zdroj: ctk/AP

Celkem 568 ukrajinských vojáků padlo a dalších 2210 utrpělo zranění od začátku operace vládních sil proti proruským separatistům na východě Ukrajiny. Vládní jednotky mezitím intenzivně dobývají povstalecké bašty Doněck a Luhansk. Dělostřelecký granát mimo jiné zasáhl doněckou věznici, kde následně vypukla vzpoura.

Zmíněné počty padlých vojáků zahrnují i dobrovolníky a jde o stav k dnešnímu ránu. Za předchozích 24 hodin si však boje vyžádaly dalších šest mrtvých vojáků a 24 zraněných, oznámil armádní mluvčí Andrij Lysenko. Dříve armádní analytik Dmytro Tymčuk informoval o zásahu sanitky s raněnými palbou z minometů, stejně jako o ostřelování ukrajinských pozic z Ruska.

Boje na východě Ukrajiny propukly v polovině dubna a dosud neutichly. Od počátku konfliktu zahynulo podle odhadů přes 1500 lidí, z toho přes polovinu tvoří civilisté, dalších více než 4000 bylo zraněno.

Dům v Doněcku zasažený granátemDům v Doněcku zasažený granátem | ctk/APDům v Doněcku po zásahu dělostřeleckým granátem (foto: ČTK/AP)

Podle ukrajinské armády raketomety střílející z Ruska zničily ves Stěpanivka v Doněcké oblasti. „Kdysi kvetoucí ves, kde žilo více než tisíc lidí, je nyní zcela zničená palbou z raketometů. Ruské rakety zničily nejen domy Ukrajinců, ale i lidské sny a osudy,“ uvedl Unian s odvoláním na armádní komuniké.

Ve městě Horlivka, o které urputně bojují vládní síly a rebelové, v neděli dělostřelecký granát zasáhl místní katedrálu a zranil šest lidí, kteří se v chrámu schovávali před ostřelováním.

Ruská média varovala, že každodenní armádní ostřelování místní chemičky by mohlo vést ke katastrofálnímu úniku toxických látek, které by mohly postihnout lidi v okruhu nejméně 300 kilometrů, tedy i v Rusku a Bělorusku.

Vzpoura v doněcké věznici

Dělostřelecký granát v noci na dnešek zasáhl věznici v Doněcku: jeden vězeň zahynul, tři utrpěli zranění a více než stovka vězňů utekla, oznámila místní radnice. „Ve věznici vypukla vzpoura a 106 trestanců uteklo. Část se k ránu do věznice zase vrátila,“ dodaly úřady. Z uprchlíků se mezitím vrátilo za mříže 34, další prý slíbili, že tak učiní, ujistila vězeňská služba.

V samém městě dělostřelba poškodila tři domy, sklad, sedm garáží a tři automobily. Bez elektřiny se načas ocitlo několik čtvrtí. Palba prý pokračovala i dnes ráno.

Autobus v Doněcku po zásahu dělostřeleckým granátemAutobus v Doněcku po zásahu dělostřeleckým granátem | ctk/APAutobus v Doněcku po zásahu dělostřeleckým granátem (foto: ČTK/AP)

Ukrajinská armáda se podle mluvčího Lysenka chystá k závěrečné fázi osvobození velkoměsta od separatistů, které se mezitím podařilo zcela odříznout od další povstalecké bašty, Luhanska. „Pracujeme na osvobození obou měst, ale lepší je nejprve osvobodit Doněck, ten je důležitější,“ řekl mluvčí agentuře Reuters.

Na tiskové konferenci pak znovu vyzval civilisty k odchodu z obou měst. Armádní ofenziva ale podle něj musí pokračovat, aby separatisté nedostali čas přeskupit se a získat posily z Ruska.

V Luhansku, zcela odříznutém od elektřiny, vody i telefonického spojení s vnějším světem, podle místních úřadů přežívá skoro 250 tisíc lidí, asi polovička mírového počtu. Město je také bez dodávek potravin, léků a paliva, většina obchodů je zavřená. Kvůli ostřelování je mimo provoz i většina vozů pro odvoz odpadu.