Na Ukrajině proběhly komunální volby, účast byla nízká

ilustrační foto z Parlamentních voleb na Ukrajině

ilustrační foto z Parlamentních voleb na Ukrajině Zdroj: CTK

Na Ukrajině se večer uzavřely volební místnosti, v nichž voliči rozhodovali o obsazení místních a obecních zastupitelstev a radnic velkých měst. Podle sdělení ústřední volební komise během hlasování k vážnějším "systémovým" problémům nedošlo s výjimkou zrušených voleb ve dvou městech na neklidném východě země. První celkové výsledky hlasování, z nichž by bylo možné usuzovat na rozložení politických sil, budou pravděpodobně k dispozici v pondělí.

Volby byly zrušeny v Mariupolu a Krasnoarmijsku, dvou městech východoukrajinské Doněcké oblasti, jejíž část je pod kontrolou separatistů. Příčinou byly podle ústřední volební komise nesrovnalosti ve voličských seznamech. Špatnou zprávou pro Kyjev je zejména zmar voleb v půlmilionovém Mariupolu, největším městě v Donbasu, které je pod kontrolou ukrajinské armády. Místní volební komisi podle agentury Unian už vyšetřuje policie.

Volební účast se podle prvních zpráv pohybovala pod čtyřicetiprocentní hranicí. Ukrajinští komentátoři se netají zklamáním, účast se očekávala vyšší. Podle některých odhadů přišlo k urnám přinejmenším na některých místech nejméně voličů za celou více než dvacetiletou dobu existence nezávislé Ukrajiny.

Pět stovek případů porušení volebního zákona

Policie i ústřední volební komise hlásí asi pět stovek případů porušování volebního zákona, na řadě míst údajně docházelo k manipulacím s volebními lístky, ke skupování hlasů nebo nátlaku na voliče. Zásadní vliv na výsledek hlasování ale podle úřední zprávy tyto prohřešky neměly.

Za znepokojivou média označují skutečnost, že velká většina nesrovnalostí se soustředila do východních oblastí Ukrajiny sousedících s povstaleckým Donbasem. Podle listu Delo to potvrzuje obavy skeptiků, že volby nebudou pro Evropu dostatečně dobrým signálem o stabilitě vnitropolitické situace na Ukrajině. Na povstaleckých územích se z rozhodnutí Kyjeva nehlasovalo vůbec.

Průkaznější výsledky voleb budou zřejmě k dispozici v pondělí. Podle anket provedených mezi voliči při odchodu od uren by měl v zápase o kyjevskou radnici zvítězit dosavadní starosta a bývalý věhlasný boxer Vitalij Kličko, který ale nadpoloviční většinu hlasů údajně nezískal. Pokud to sčítání hlasů potvrdí, druhé kolo ho stejně jako ostatní kandidáty s podobným výsledkem čeká 15. listopadu.

V ukrajinském Mariupolu se po nesrovnalostech nevolilo
V Mariupolu, který je posledním velkým městem na proruském separatistickém východě Ukrajiny, které je pod kontrolou Kyjeva, se komunální volby nekonaly. Podle informací ruských médií byly důvodem nesrovnalosti s hlasovacími lístky. Ze stejného důvodu nebylo zahájeno hlasování ani v Krasnoarmijsku. Ukrajinský prezident Petro Porošenko podle agentury AFP obvinil z „podkopání“ místních voleb proruskou opozici.

„Volební místnosti v Mariupolu se neotevřely, protože hlasovací lístky nebyly do nich navezeny. Je nutné odložit termín hlasování, protože lístky byly vytištěny s vážnými nedostatky,“ řekla agentuře AFP členka městské volební komise Natalija Kaščijová.

Volební lístky byly vytištěny v tiskárně kontrolované oligarchou Rinatem Achmetovem, bývalým finančníkem proruského prezidenta Viktora Janukoviče sesazeného v únoru 2014 po třech měsících násilně potlačených proevropských protestů. „Je nutné vytisknout nové hlasovací lístky v nezávislé tiskárně,“ zdůraznila Kaščijová.