Na Ukrajině se dál bojuje, separatisté prý mohou zastavit plyn

Boje na Ukrajině

Boje na Ukrajině Zdroj: ctk

Navzdory čerstvým zprávám o tom, že se ukrajinská vláda chystá k uzavření příměří se separatisty na východě země, se v okolí Doněcku a Luhansku dál bojuje. Povstalci mají na dosah ovládnutí strategického letiště v Doněcku a ukrajinská bezpečnostní rada oznámila, že proruští bojovníci podnikají kroky, kterými mohou ohrozit dodávky plynu do Evropy.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes Rusko označil za „teroristický stát“ a oznámil, že zvažuje projekt stavby zdi podél ukrajinsko-ruských hranic.

„Letiště nyní čistíme. Ještě nad ním nemáme plnou kontrolu, s nepřítelem stále na některých místech bojujeme,“ citovala agentura Interfax představitele povstalecké Doněcké lidové republiky. Ukrajinská strana zatím zprávy o postupu povstalců nepotvrdila. Podle reportérů agentury Reuters se ale v Doněcku ozývá těžká dělostřelecká palba a z oblasti letiště stoupá černý dým.

Agentura DPA s odvoláním na představitele separatistů uvedla, že ukrajinské jednotky se na mnoha místech na východě stahují. Podle agentury ITAR-TASS opustila ukrajinská armáda své pozice například poblíž silnice spojující Doněck s přístavem Mariupol.

Ukrajinský civilista zadržený proruskými separatisty po jejich vítězství u města Novokaterynivka (Zdroj: čtk)Ukrajinský civilista zadržený proruskými separatisty po jejich vítězství u města Novokaterynivka (Zdroj: čtk) | ctkUkrajinský civilista zadržený proruskými separatisty (Zdroj: čtk).

Podle ukrajinské bezpečnostní rady prý hrozí, že separatisté poškodí plynovody a přeruší tak dodávky ruského plynu do Evropy. „Ruští žoldnéři začali s kroky, které mohou vést ke zničení plynovodů na dočasně okupovaném území,“ oznámila rada v tiskovém prohlášení. Neuvedla ale žádné další podrobnosti.

Premiér Jaceňuk z jednání ukrajinské vlády oznámil, že Kyjev se chystá mnohem přísněji dohlížet na ukrajinsko-ruskou hranici a že připravuje „projekt zeď“. Ten by měl znamenat, že Ukrajina bude mít „skutečnou státní hranici“, přes níž se z Ruska na Ukrajinu nebudou moci bez vědomí úřadů dostat ani lidé ani zbraně. Konkrétně Kyjev plánuje stavbu 2000 kilometrů dlouhé zdi, alternativou je elektrický plot se zábranami z ostnatého drátu. Projekt má podle odhadů stát asi 100 milionů eur.

Více peněz

Jaceňuk také uvedl, že západní státy vyšlou na východ Ukrajiny misi, jejíž členové by měli spočítat hmotné škody způsobené letošními boji. V listopadu pak bude následovat dárcovská konference, na níž chce Ukrajina získat peníze potřebné na obnovu zničených regionů.

Konflikt na Ukrajině si podle OSN už vyžádal na 2600 mrtvých, se započtením obětí ze sestřeleného malajsijského boeingu se počet mrtvých blíží 3000. Kvůli bojům na Ukrajině muselo svá obydlí opustit přes milion lidí, z nich 814 000 prý skončilo v Rusku.