Na Ukrajině vzplály dosud největší boje, obě strany prý nasadily tanky

Ozbrojennec na východě Ukrajiny

Ozbrojennec na východě Ukrajiny Zdroj: ctk/AP

Na východě Ukrajiny propukla dosud největší bitva od počátku povstání v Doněcké a Luhanské oblasti. Od rána probíhají ostré boje poblíž města Krasnyj Lyman. Vůdce povstalecké obrany odpoledne přiznal těžké ztráty a vyzval Moskvu k pomoci. Podle nepotvrzených zpráv ukrajinská armáda i povstalci nasadili do bitvy tanky. Vzbouřenců jsou možná až 4000.

Jeden z ukrajinských vojenských zdrojů uvedl, že boje vypukly kolem 04:00 místního času (03:00 SELČ) poblíž obce Krasnyj Lyman. Dříve ji kontrolovali rebelové, ale od počátku června je znovu pod vládní kontrolou. Střet prý začal, když se separatisté v oblasti pokusili prorazit kordon vládních vojáků.

„V současné době probíhá velká bitva, která co do intenzity a rozsahu překonává vše, čeho jsme doposud byli svědky,“ konstatoval dopoledne nejmenovaný zdroj, který citují světové agentury. Na straně separatistů bojuje až 4000 ozbrojenců a obě strany používají obrněná vozidla, možná tanky, dodal zdroj.

Vzbouřenci na druhé straně Reuters tvrdí, že ukrajinská pěchota podpořená 20 tanky a mnoha dalšími obrněnými vozidly útočí na vesnici Jampil asi 12 kilometrů východně od obce Krasnyj Lyman.

Bitvě předcházelo odmítnutí Porošenkova plánu

Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk, který je dobře informován o armádních operacích, prohlásil, že podnět k bitvě dalo odmítnutí separatistů složit zbraně, jak žádá mírový plán navržený ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

„Protiteroristická operace pokračuje. Probíhají boje,“ řekl mluvčí vládních sil Vladislav Selezňov. Na dotaz o údajném zapojení 4000 separatistů Selezňov odpověděl: „Pak tedy bude potřeba 4000 rakví.“ Dodal, že armáda postupně stahuje smyčku obklíčení kolem povstalců, kteří se naopak snaží prorazit.

Povstalci žádají Moskvu o pomoc

Ministr obrany samozvané Doněcké lidové republiky Igor Strelkov odpoledne přiznal, že separatisté v Jampilu utrpěli těžké ztráty ve výzbroji vzhledem k velké převaze vládních sil, pokud jde o těžké zbraně.

„Odrazili jsme první úder a zničili jeden tank. Ale je obtížné vyřadit dvacet tanků. Bitva pokračuje. Naši lidé se drží, ale nemůžeme vyloučit, že (armáda) prorazí,“ uvedl Strelkov ve videoprohlášení zveřejněném na serveru YouTube.

Zároveň Moskvě adresoval výzvu k vojenské pomoci a upozornil, že postup ukrajinské armády povstalcům zcela odřízne zásobovací cesty do Slavjanska. „Doufám, že Moskvě zůstalo dostatek svědomí k tomu, aby podnikla nějaká opatření,“ prohlásil.

Podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena se u ukrajinských hranic opět shromažďují ruské jednotky. „U ukrajinských hranic přibylo nejméně tisíc ruských vojáků,“ řekl a zároveň varoval, že ruská intervence na Ukrajině by vyvolala rozsáhlé mezinárodní sankce.