Na východě Ukrajiny dál zuří boje, rebelové připravují útok přístavu

Proruští rebelové

Proruští rebelové Zdroj: ctk

Přes nedávné pokusy o dojednání klidu zbraní zuří na východní Ukrajině dál těžké boje. Podle agentury DPA ostřelují proruští separatisté letiště v Doněcku, které stále ještě ovládá ukrajinská armáda. Ukrajinský prezident Porošenko mezitím zamířil na summit NATO.

„Letiště jsme obklíčili, (ukrajinským) vojákům nezbývá nic jiného, než se vzdát,“ uvedl šéf proruských ozbrojenců Vladimir Kononov k situaci v Doněcku. Rozsáhlý útok na doněcké letiště podnikli separatisté už na konci května. O život tehdy přišlo více než 50 povstalců.

Rebelové rovněž údajně připravují útok na přístav Mariupol. „Všechny naše divize jsou ve stavu vysoké pohotovosti a připravují se k odpovědi na případný útok,“ citovala agentura Reuters oslovený ukrajinský vojenský zdroj.

Jednání s Putinem

Ukrajinský prezident Porošenko mezitím odletěl na summit Severoatlantické aliance v Newportu ve Walesu. Zástupce členských zemí NATO chce prý mimo jiné informovat o jednáních s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Obě hlavy států spolu o možném příměří a způsobu dosažení míru na východní Ukrajině jednali naposledy ve středu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že je Rusko připravené podniknout „praktické kroky k deeskalaci“ situace na Ukrajině. Podmínkou je prý ale, aby kyjevská vláda vedla přímé rozhovory se separatisty na východě země.