Na východě Ukrajiny je klid, lokální přestřelky ale pokračují

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vydává rozkaz k zastavení palby

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vydává rozkaz k zastavení palby Zdroj: ctk/AP

Po příměří vyhlášeném v noci na dnešek panuje na východě Ukrajiny většinou klid, zastavení palby z těžkých zbraní potvrzují obě strany. Podle Kyjeva boje ustaly tři hodiny po vyhlášení příměří, přestože lokální přestřelky na několika místech dál pokračují.

Ukrajinské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, podle něhož nebyly pozice armády v Doněcké ani Luhanské oblasti ostřelovány po 2:00 SEČ. Informaci potvrdil i mluvčí doněckých separatistů Eduard Basurin. „Situace je klidná,“ řekl dnes ráno novinářům.

Neobvyklé ticho na linii fronty hlásili po rozbřesku i lidé žijící v bojové zóně. Doněcká radnice oznámila, že k 9:30 SEČ se ve městě nebojuje, ustalo i dělostřelecké, raketové a minometné ostřelování obytných čtvrtí. Policejní velitel Doněcku Vjačeslav Abroskin oznámil, že situace ve městě je „fakticky stabilní“.

V Debalceve, strategické železniční křižovatce obklíčené povstalci, ostřelují podle Kyjeva separatisté dál armádní obranné posty. Mluvčí luhanských bojových oddílů Eduard Basurin agentuře Reuters řekl, že město leží na povstaleckém území a příměří se prý na ně nevztahuje. Basurin zároveň obvinil jednotky ukrajinské armády, že ostřelují Horlivku, kterou drží proruští radikálové.

Guvernér Luhanské oblasti Hennadij Moskal za možnou hrozbu vyhlášeného příměří označil skutečnost, že separatisté všechny bojové jednotky na Donbasu nekontrolují. V Luhanské oblasti podle něj na řadě míst operuje takzvaná kozácká garda. Její velitelé tvrdí, že minské dohody nepodepsali a příměří se jich netýká.

Dvacet minut po vyhlášení příměří se dostalo do raketometné palby město Popasna v Luhanské oblasti, oznámil Moskal. Jedna raketa dopadla na obytný dům a zabila sedmaosmdesátiletého muže a devětašedesátiletou ženu. Jde zřejmě zatím o jediné oběti bojů z doby po zastavení palby.

Obě znepřátelené strany se ale shodují, že příměří v zásadě platí. Povstalci se podle agentury Unian pokoušejí využít klidu zbraní k ošetření svých zraněných a k jejich převozu do nemocnic. V Luhansku se místní radnice pokouší obnovit poničenou infrastrukturu.

Peklo před půlnocí

Pravým peklem si ale východoukrajinská města prošla těsně před půlnocí, kdy si obě bojující strany snažily upevnit dobyté pozice. Podle shodného tvrzení armády i povstalců docházelo v Debalceve, ale i v Doněcku, Horlivce nebo v okolí Luhansku k nejtvrdším bojům za několik posledních měsíců. Podle komuniké ukrajinského velení prý separatisté v posledních dnech před příměřím ztratili až 600 bojovníků.

Prezident Petro Porošenko o půlnoci kyjevského času vydal vládním jednotkám rozkaz, aby ukončily palbu, jak bylo dohodnuto. V sobotu slíbili dodržovat příměří i rebelové.

Příměří dojednané ve čtvrtek na summitu Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie v Minsku předpokládá mimo jiné vytvoření neutrální nárazníkové zóny a stažení těžkých zbraní, jejichž nasazení si vyžádalo velkou část z více než pět tisíc obětí konfliktu. Ten vyvolal nejhorší krizi ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války.

Putinův triumf, evropský debakl