Na východní Ukrajině není klid. Povstalci opakovaně porušili klid zbraní

ukrajinští vojáci

ukrajinští vojáci Zdroj: ctk/AP

Proruští separatisté na východě Ukrajině za posledních 24 hodin jedenáctkrát zaútočili na pozice jednotek ukrajinské armády, a znovu tak porušili nově vyhlášený klid zbraní. Nad Mariupolem, posledním strategickým městem na východě země pod kontrolou Kyjeva, přeletělo bezpilotní letadlo. Podle agentury AFP o tom informovala ukrajinská armáda.

„V oblasti Mariupolu zesílila aktivita nepřátelských výzvědných služeb, objevil se tam bezpilotní letoun,“ uvedla ukrajinská armáda. Přístav Mariupol leží na strategické pozemní cestě ke Krymu, který letos na jaře anektovalo Rusko.

I když od úterka platí nově vyhlášený klid zbraní, zejména z Luhanské oblasti je hlášena střelba z minometů a děl. Také kolem letiště v Doněcku, které bylo v uplynulých měsících dějištěm tvrdých bojů, se v noci střílelo, nicméně nad ránem tam prý zavládl klid.

Ukrajina z bezpečnostních důvodů zakázala veškeré lety do Dněpropetrovska, Charkova a Záporoží. Jde o správní centra oblastí sousedících s částmi země ovládanými separatisty, Luhanskou a Doněckou oblastí. Letecké spojení s těmito regiony nefunguje už několik měsíců. Nad územím ovládaným povstalci bylo v červenci sestřeleno letadlo malajsijských aerolinií. Pád letounu nikdo z 298 osob na palubě nepřežil.

Konflikt na východě Ukrajiny si podle dnes zveřejněné bilance OSN od poloviny dubna vyžádal 4634 lidských obětí, včetně těch z malajsijského letounu. Přes 10.400 lidí během současného konfliktu utrpělo zranění. Své domovy opustilo více než 1,1 milionu lidí, menší část z nich hledala útočiště jinde na Ukrajině, větší část v zahraničí.