Naděje Řeků: lidé bez práce zkoušejí podnikat

Řecko

Řecko Zdroj: ctk

Řecké klima podnikatelům nikdy příliš nepřálo. Hybateli ekonomiky sice byli velcí rejdaři, mnoho lidí ale spoléhalo na klidnou a slušně placenou práci ve veřejném sektoru. A pokud se člověk nedostal na školu a naděje na místo v úřadě se rozplynuly, skončil prostě v taverně rodičů či u stánku s gyrosem.

Teď se však ledy nepatrně pohnuly a vedle rodinných minifirem s nízkou produktivitou se pomalu objevují nové podnikatelské projekty, všímá si agentura Reuters. Jejich iniciátory jsou většinou absolventi, kteří nedostali práci, a tak musejí sami kreativně hledat zdroj obživy. Důsledkem je nižší závislost řecké ekonomiky na turistice, zemědělství a přepravě.

Na aténské technologické scéně se objevily slibné start-upy využívající řecké a unijní podpory prostřednictvím iniciativy JEREMIE. „Pokud vám je osmnáct a máte přehled o technologiích, je nyní snazší začít než před pěti lety,“ řekl Reuters Haris Makryniotis, ředitel organizace na podporu podnikatelů Endeavor Greece.

Ale i v tradičním sektoru jako zemědělství se objevují pokusy o inovace. Kupříkladu společnost Fereikos-Helix má pod sebou už téměř dvě stovky chovatelů šneků. Jejich produkty pak očištěné a předvařené prodává hlavně do zahraničí.

Existující firmy se zase učí větší produktivě a snižují nadbytečné stavy. Jejich oživení však často dusí rostoucí daně a nedostupnost bankovních úvěrů. Země se musí vypořádat i s dalšími problémy – například špatnou ochranou duševního vlastnictví a nízkými výdaji na vzdělávání.