Nahrávka zachytila pád Boeingu 747 v Afghánistánu

Boeing 747 aerolinek National Air Cargo podobný tomu, který se zřítil v Afgánistánu

Boeing 747 aerolinek National Air Cargo podobný tomu, který se zřítil v Afgánistánu Zdroj: US Military

Na internetovém serveru YouTube se objevila neověřená videonahrávka, která zachycuje pondělní zřícení amerického civilního nákladního letounu Boeing 747 v Afghánistánu. Při pádu stroje zahynulo všech sedm osob na palubě. Podle zahraniční koalice šlo o nehodu. Taliban tvrdí, že letoun sestřelil.

Video bylo podle všeho natočeno palubní kamerou jednoho z automobilů, který projížděl kolem. Ruská televize RT uvedla, že nahrávka se zdá být autentická, všimla si nicméně, že datum na záznamu je chybné.

Na videu je vidět mohutné letadlo americké společnosti National Air Cargo krátce po startu z americké vojenské základny Bagrám, která se nachází severně od Kábulu. Stroj chvíli stoupá vzhůru, pak se téměř zastaví ve vzduchu, začne se otáčet a během pár sekund spadne na zem. Při dopadu stroj exploduje, vzplane a vyšle do vzduchu obrovský oblak černého kouře.

Viceprezidentka společnosti National Air Cargo Shirley Kaufmanová sdělila, že všech sedm obětí neštěstí byli američtí občané. Čtyři z nich byli piloti, dva mechanici a jeden byl člověk odpovědný za náklad. Podle Kaufmanové letadlo mířilo do Dubaje a přepravovalo vozidla a další zboží.

Americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB) oznámil, že do Afghánistánu vyslal tým vyšetřovatelů, aby pomohl místním úřadům s vyšetřováním. Spekuluje se o tom, že za nehodu by mohl moci špatně upevněný náklad, který se krátce po startu uvolnil a posunul k zádi letadla.

Islamistické hnutí Taliban se bezprostředně po zřícení letadla přihlásilo k jeho sestřelení. Severoatlantická aliance to nicméně popřela. Podle ní nebyla v době incidentu v oblasti kolem letecké základny Bagrám zaznamenána žádná povstalecká aktivita.