Náklady na obsluhu italského dluhu jsou na novém rekordu

Itálie

Itálie

Náklady na obsluhu italského dluhu vystoupily na další rekord v historii eurozóny. K nervozitě přispívá výprodej na akciových trzích spolu s obavami, že se dluhová krize bude šířit eurozónou a nasaje také Itálii. Ta má třetí největší ekonomiku v eurozóně a pokud se dostane do potíží, Brusel patrně bude mít co dělat, aby nervozitu zmírnil. Výnosy španělských dluhopisů naopak mírně klesly.

Ukázalo se také, že vysoký představitel italského ministerstva financí Vittorio Grilli odcestoval do Asie, kde navštíví Čínu, Hongkong a Singapur. Zdroj agentury Reuters ale tvrdí, že tato cesta byla plánovaná a její časová souvislost s problémy Itálie je čistě náhodná. Čína už dala v minulosti několikrát najevo, že v projekt eura věří a je připravena pomoci i těm zemím eurozóny, které mají potíže.

Za velmi kolísavého obchodování se dnes výnos italských státních dluhopisů se splatností deset let vyšplhal až na 6,21 procenta, ačkoliv se později vrátil na zhruba 6,09 procenta. Naopak výnos srovnatelných papírů španělské vlády klesl na 6,21 procenta, zatímco v úterý byl na rekordních 6,45 procenta.

V úterý mimořádně zasedal výbor italských činitelů, který se skládá z politické a hospodářské elity. Ministr financí Giulio Tremonti dnes v Lucemburku jednal se zástupci eurozóny, mnoho podrobností z jejích schůzek ale známo není. Ke stavu ekonomiky má dnes večer promluvit rovněž italský premiér Silvio Berlusconi, opozice ale zároveň žádá jeho hlavu. On sám je prý problémem, protože finanční trhy mu nevěří. Růst nákladů na obsluhu španělského dluhu přiměl tamního premiéra Josého Zapatera odložit třítýdenní dovolenou. Premiér zatím zůstal v úřadu a bude situaci na trzích pozorně sledovat.