Nálada německých spotřebitelů klesla druhý měsíc za sebou

Berlín (ilustrační foto)

Berlín (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: zoetnet via Flickr

Nálada německých spotřebitelů se zhoršila druhý měsíc za sebou. Index důvěry na říjen klesl o 0,3 bodu na 8,3 bodu a zaznamenal stejný pokles jako v předešlém měsíci. V září index oslabil nejvýrazněji za více než tři roky a klesl poprvé od ledna 2013.

Ukázal to index důvěry, který sestavuje výzkumná společnost GfK. Mezi spotřebiteli narůstají obavy z dopadů zahraničních konfliktů na největší evropskou ekonomiku, zejména z vlivu rusko-ukrajinské krize.

Spotřebitelé nyní považují pokračující konflikty a zdroje napětí ve světě za hrozbu pro německou prosperitu, řekl podle agentury Reuters analytik GfK Rolf Bürkl. Výrazně se zhoršila ochota k nákupům, očekávání vývoje příjmů i výhled vývoje ekonomiky.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o 0,2 procenta po růstu o 0,7 procenta v prvním kvartálu. Ekonomové donedávna předpokládali v letním čtvrtletí oživení, někteří z nich už ale varují před hrozbou propadu do nové recese, běžně definované jako dvě čtvrtletí poklesu za sebou.

Německá vláda zatím odhaduje letošní tempo růstu ekonomiky na 1,8 procenta, což by bylo více než čtyřnásobné tempo proti loňsku.