Nálada německých spotřebitelů se dál zhoršuje, ukázal průzkum

Lidl

Lidl Zdroj: profimedia.cz

Nálada německých spotřebitelů se proti očekávání opět zhoršila, a to už druhý měsíc za sebou. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK, jejíž index na září klesl na 10,5 bodu z 10,6 bodu v srpnu. Na vině jsou vysoké ceny energií a rovněž nízké úroky, které lidem znehodnocují úspory, uvedl dnes institut.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že index zůstane na stejné úrovni jako předchozí měsíc. Spotřeba je v současnosti tahounem této největší evropské ekonomiky.

Skeptičtější jsou němečtí spotřebitelé v očekávání svých budoucích příjmů, optimismus ale znovu našli ohledně celkového budoucího vývoje ekonomiky. Obchodní konflikt mezi Spojenými státy, Čínou a Evropskou unií, kterého se báli minulý měsíc, se podle jejich názoru mírně uvolnil.

Nejvýraznější faktor růstu německé ekonomiky tvořila spotřeba v celé první polovině roku. V závěsu za ní to byly státní výdaje a investice do stavebnictví. Dohromady se jim dařilo tlumit nejistotu, kterou v této exportní velmoci vyvolalo zhoršující se klima v mezinárodním obchodu.