Napětí na Ukrajině roste, příměří se porušuje na celé bojové linii

Požár po nočním ostřelování Doněcku

Požár po nočním ostřelování Doněcku Zdroj: ctk/ap

Obavy světových politiků z nové eskalace konfliktu na východě Ukrajiny potvrzují aktuální zprávy z bojiště. Přes noc podle ukrajinských a ruských médií zahynulo na donbaské frontě devět lidí, porušování příměří bylo patrné prakticky na celé bojové linii. Západní zpravodajové i evropští pozorovatelé upozorňují na přesuny těžkých zbraní. Ruský prezident Vladimir Putin během návštěvy anektovaného Krymu obvinil z eskalace konfliktu v Donbasu ukrajinskou vládu.

Povstalecká agentura DAN informovala o pokračujících bojích ve městě Horlivka, které drží separatisté. V noci tam při dělostřeleckém ostřelování údajně zahynuli tři lidé, další dva zemřeli v nedalekém Doněcku.

Ztráty oznámila i ukrajinská armáda. V Mariupolu na jihu doněcké oblasti zahynuli dva civilisté, na jiných místech fronty zemřeli dva vojáci a šest jich bylo zraněno. Zpravodaj agentury AP zaznamenal v okolí Doněcka pohyby těžkých zbraní doprovázené salvami z granátometů.

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) oznámili, že z míst trvalé dislokace zmizelo nemálo zbraní, které byly podle únorových mírových dohod z fronty dříve odsunuty. Na dvě stanoviště povstalců nebyli pozorovatelé vpuštěni, na třetím nenašli baterie raketometů Grad. Vzbouřenci přiznali, že byly přesunuty do Doněcku.

Diplomatická přestřelka

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby v pondělí kritizoval Rusko za zhoršení situace na východě Ukrajiny. „Tyto útoky organizují Rusové a separatisté. Za snahu získat nová území zaplatí,“ řekl Kirby.

Putin naopak svalil odpovědnost za stupňování bojů na Kyjev. „Bohužel, jsme nyní svědky eskalace konfliktu a vina neleží na (povstaleckých) milicích v Donbasu, ale na druhé straně,“ řekl a vyjádřil naději, že nedojde k obnovení bojů v plném rozsahu. Boje mezi proruskými separatisty a vládními vojsky si od loňského dubna vyžádaly více než 6800 mrtvých.