Nápojový gigant Coca-Cola propustí až 1800 lidí, nejvíce za 15 let

Kamion firmy Coca-Cola

Kamion firmy Coca-Cola Zdroj: David Vagaday

Největší světový výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola propustí v rámci plánů na snižování nákladů v příštích měsících 1600 až 1800 lidí z celkového počtu více než 130 tisíc zaměstnanců. Americký gigant největší propouštění za posledních 15 let avizoval již před Vánocemi.

Společnost nyní oznámila, že již začala posílat propouštěcí oznámení zaměstnancům v USA a v některých zahraničních pobočkách. Místa se budou rušit ve všech druzích činnosti, 500 pozic firma zruší ve svém ústředí v Atlantě.

Coca-Cole v poslední době klesají zisky i tržby a firma na to reaguje omezováním výdajů. V říjnu oznámila, že plán snížení nákladů do roku 2019 zvyšuje na tři miliardy dolarů (71 miliard Kč), trojnásobek proti původnímu únorovému předpokladu.

Coca-Cola se stejně jako další výrobci sycených nápojů potýká s pomalejším růstem odbytu ve světě a rostoucím strachem západních spotřebitelů z cukru i umělých sladidel.

V roce 2000 Coca-Cola reagovala na útlum zisků a tržeb zrušením přes 5000 pracovních míst. Její hlavní konkurent PepsiCo v roce 2012 ohlásil plán rušení 8700 míst, tedy asi tří procent celkového počtu.

The Coca-Cola Company
Coca-Cola je největší společnost prodávající nápoje a největší výrobce, distributor a obchodník s nealkoholickými nápoji, sirupy a džusy na světě a současně jedna z největších korporací Spojených států amerických. Vyrábí více kolem 500 druhů nápojů.
Byla založena v roce 1886 lékárníkem Johnem Stithem Pembertonem. Historicky první nápoj se prodal 8. května 1886. Zajímavostí je, že za první rok existence příjmy nepřekonaly náklady - limonády se prodalo za 50 dolarů, výdaje však činily 70 dolarů. V roce 1888 značku převzal farmaceut Asa Griggs Candler, který z ní udělal v roce 1892 obchodní společnost.