Naprostá většina Francouzů je kvůli migrantům pro kontrolu hranic

Maďarská policie nezvládá zadržovat uprchlíky

Maďarská policie nezvládá zadržovat uprchlíky Zdroj: ctk/ap

Jasná většina Francouzů, 80 procent, si přeje, aby se kvůli nynějšímu přílivu migrantů obnovily kontroly na francouzských hranicích. Tento postoj má jasnou podporu u klasické pravice a krajní pravice, ale pro je i většina (60 procent) přívrženců vládních socialistů. Ukázal to průzkum ústavu Elaby, jehož výsledky zveřejnila místní média.

Autoři ankety také uvedli, že největší podporu ohledně přístupu k migrantům ve Francii má ze strany obyvatel šéfka krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová. Její postoje jsou blízké 34 procentům lidí, zatímco u socialistického prezidenta Françoise Hollandea je to 32 procent a lídra klasické pravice Nicolase Sarkozyho 30 procent. Zbylá čtyři procenta respondentů nemají názor.

Hollandeova vláda prosazuje spolupráci v rámci Evropské unie včetně zavedení povinných kvót, podle kterých by běženci byli rozděleni do jednotlivých unijních zemí. Sarkozy je pro uzavření hranic a filtraci migrantů. Parlamentní strana Le Penové prosazuje, aby se do země nepouštěli vůbec žádní další přistěhovalci.

Socialistický premiér Manuel Valls ve středu v parlamentu řekl, že je připraven dočasně obnovit hraniční kontroly. „Kontroly hranice jsme již dočasně obnovili na jaře. A nebudeme váhat je opět zavést, jak to umožňují schengenské dohody, a to pokaždé, kdy si to situace v příštích dnech či týdnech vynutí,“ řekl podle webu L'Express šéf kabinetu.

Vyjádřil se poté, co některé země EU včetně Německa zavedly hraniční kontroly. Podle místních komentářů tak poněkud vzal vítr z plachet opoziční pravici bývalého prezidenta Sarkozyho, který využívá přistěhovalecké krize ke svému novému zviditelnění.