Náročná operace: Korejci po dvou letech vyzvedávají potopený trajekt Sewol

loď, která má vyzvednout potopený trajekt Sewol z mořského dna

loď, která má vyzvednout potopený trajekt Sewol z mořského dna Zdroj: profimedia.cz

Na moři u korejského pobřeží začala náročná a nákladná operace, jejímž cílem je vyzvednout potopený trajekt Sewol. Plavidlo se převrátilo před více než dvěma lety a zahynulo v něm 304 lidí, převážně středoškoláků, kteří byli na školním výletě.

Vyzvednutí trajektu, který se potopil 16. dubna 2014, bylo hlavním požadavkem rodin obětí. Mnozí doufají, že se ve vraku podaří najít těla devíti dosud pohřešovaných osob. Neštěstí patří mezi nejhorší námořní katastrofy, jaké Jižní Korea zažila za celá desetiletí.

Projekt vyzdvižení trajektu Sewol oznámila jihokorejská vláda loni. Náklady akce, kterou realizuje čínské konsorcium, se odhadují na 73 milionů dolarů (asi 1,75 miliardy korun). Přípravné práce skončily v neděli a vyzdvižení přídě, které je pokládáno za nejnáročnější část operace, je naplánováno na následující dva dny.

Loď o váze 6825 tun leží v hloubce více než 40 metrů a největším problémem podle jihokorejských činitelů bude vyzvednout ji z mořského dna, aniž by se rozlomila. Pokud půjde všechno hladce, měl by být Sewol opět nad hladinou do konce července.