NATO otevřelo v Pobaltí první ze šesti velitelských štábů

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg Zdroj: ctk

Velitelský štáb aliančních vojsk NATO v litevském Vilniusu slavnostně otevřeli generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg a litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová. Armádní středisko, které má být důkazem zvýšené přítomnosti NATO v regionu, je jedním ze šesti, která budou kromě tří pobaltských států fungovat i v Polsku, Rumunsku a Bulharsku.

Podle Stoltenberga je nově otevřený štáb součástí plánu NATO na posílení kolektivní bezpečnosti členských států aliance a jejich akceschopnosti. Velení NATO tak podle Stoltenberga „vysílá signál o tom, že žádný členský stát aliance nezůstane osamocen,“ citovala šéfa NATO baltská agentura BNS.

Otevření armádního střediska NATO, které bude sídlit v sídle litevského generálního štábu, doprovázely přelety maďarských stíhacích letounů Gripen, které v rámci alianční rotace chrání vzdušný prostor pobaltských zemí.

Rozhodnutí o vytvoření štábních struktur ve východních členských zemích aliance padlo na loňském summitu NATO ve Walesu. Jejich hlavním úkolem je plánování a koordinace akcí v operačním prostoru sil rychlého nasazení.