NATO posílí jednotky ve východní Evropě

Rasmussen 10.4.2014

Rasmussen 10.4.2014 Zdroj: CTK/Simanek Vit

Severoatlantická aliance začne kvůli situaci na východě Ukrajiny posilovat vojenskou ochranu svých členských států ve východní Evropě. NATO také vyzvalo Rusko, aby se stáhlo od ukrajinských hranic a distancovalo se od místních separatistů. Generální tajemník organizace Anders Fogh Rasmussen slíbil mimo jiné více letadel ve vzduchu, například při hlídkování v Pobaltí.

„Jednotky rozmístíme na moři, ve vzduchu i na zemi, a to ihned, což znamená během několika dní,“ řekl po jednání velvyslanců členských zemí Rasmussen. Posíleny budou hlídkové lety v Pobaltí, lodě spojenců budou nasazeny v baltském moři, ve východním Středomoří a v dalších oblastech. V plánu jsou i společná cvičení NATO, která by měla zlepšit bojovou připravenost spojeneckých armád.

Podle Rasmussena aliance ještě zváží další opatření. „NATO bude chránit každého spojence a bránit se proti všem hrozbám vůči naší základní bezpečnosti,“ řekl generální tajemník organizace.

Rasmussen také zopakoval svou dřívější výzvu adresovanou Rusku, aby přestalo destabilizovat situaci na ukrajině, stáhlo své jednotky od jejích hranic a jasně se distancovalo se od aktivit „dobře vyzbrojených bojůvek proruských separatistů“.

Němci pošlou stíhačky
Německo prozatím přispěje k ochraně východních členů NATO vojenskou zásobovací lodí a vysláním až šesti stíhaček Eurofighter. O vyslání dalších posil nechtělo ministerstvo obrany spekulovat s tím, že aliance musí nejdříve vypracovat danou strategii. Loď Elbe, kterou Berlín využívá k podpoře raketových člunů, minolovek a ponorek, povede od května do srpna v Baltickém moři operaci na likvidaci min. Manévry jsou sice dlouho plánované, ale ukrajinská krize jim dodala zvláštní význam. K ochraně Pobaltí původně Německo plánovalo vyslat čtyři stíhačky, nyní jich bude až deset. Němečtí piloti budou spolu s Portugalci střežit vzdušný prostor pobaltských států od září.

O potřebě posílit obranu východoevropských členských států už v úterý mluvil polský ministr obrany Tomasz Siemoniak. „Hrozby jsou v Evropě nadále přítomné. Věříme, že NATO by nemělo být nikterak limitované, pokud jde o bezpečnost jeho členů,“ řekl.

Siemoniak argumentuje satelitními snímky NATO, podle kterých se u Ukrajinských hranic nachází téměř 40 tisíc ruských vojáků připravených k akci. „Pokud jsou vojska na hranicích a ruské zákony navzdory mezinárodnímu právu posvěcují možnou intervenci, pak se musíme bát, kde tato intervence proběhne,“ řekl.