Navalnyj odmítá domácí vězení, odstřihl si náramek

Ruský opoziční předák a populární bloger Alexej Navalnyj

Ruský opoziční předák a populární bloger Alexej Navalnyj Zdroj: CTK

Ruský opoziční předák a populární bloger Alexej Navalnyj, jehož moskevský soud 30. prosince odsoudil k 3,5 roku podmíněně za údajnou zpronevěru peněz francouzské kosmetické firmy Yves Rocher, ohlásil, že odmítá respektovat domácí vězení, které mu bylo uloženo dříve a které po svém odsouzení považuje za nezákonné. Sám si už sejmul elektronický náramek, s jehož pomoci ho vězeňští dozorci sledovali.

„Podle zákona není možné držet v domácím vězení člověka, nad kterým byl vynesen rozsudek. V domácím vězení se sedí během vyšetřování… Pokud už byl vynesen verdikt s podmíněným trestem, pak zákon zcela jasně praví, že dotyčný je propuštěn v soudní síni,“ řekl Navalnyj nezávislé rozhlasové stanici Echo Moskvy.

Soud ještě před vynesením rozsudku, 19. prosince, prodloužil Navalnému domácí vězení až do poloviny února. Při vynášení rozsudku soudkyně podle agentury Interfax uvedla, že ponechá Navalného v domácím vězení, dokud se rozsudek nestane pravomocným.

Navalnyj si náramek odstřihl nůžkami

Opoziční politik si na svém blogu postěžoval, že rozsudek dosud neobdržel, ačkoli podle zákona měly být kopie verdiktu předány odsouzenému, obhajobě a obžalobě během pěti dnů. Dodal, že hodlá postupovat přesně podle zákona, a tak odmítá zůstat v „nezákonném domácím vězení“. Náramek si prostě odstřihl nůžkami.

Úřady prý posílají k Navalnému inspektory, aby zkontrolovali, zda si skutečně sám sundal náramek. V takovém případě tuto skutečnost ohlásí soudu.

Opoziční předák se účastnil nepovolené demonstrace

Navalnyj už v den odsouzení, 30. prosince, porušil podmínky domácího vězení tím, že se vydal ke Kremlu na nepovolené shromáždění svých přívrženců. Policisté tehdy Navalného zatkli, nicméně soud odmítl uvalit na něj vazbu. To podle Navalného svědčí, že i soud si uvědomuje, že další domácí vězení je nezákonné.

Moskevský soud měl původně verdikt vynést až v polovině ledna, ale už 30. prosince Alexeji Navalnému uložil podmíněný trest 3,5 roku vězení za údajnou zpronevěru 27 milionů rublů (asi 11 milionů Kč) francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Jeho bratra Olega kvůli stejnému „provinění“ přitom odsoudil ke 3,5 roku odnětí svobody nepodmíněně. Obhájci vzápětí oznámili, že se proti verdiktu odvolají. Opoziční bloger vždy tvrdil, že jde o politický proces. Údajně poškozená firma Yves Rocher ujistila, že neutrpěla žádnou škodu.

"Případ Navalnyj"

Navalnyj patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti Putinovu režimu na přelomu let 2011 a 2012. Je pokládán za nejcharismatičtějšího a nejvlivnějšího prezidentova odpůrce, přestože Navalného popularita a vliv jsou oproti hlavě státu mnohem omezenější, vzhledem k téměř zanedbatelné roli opozice a nezávislých médií v Rusku.

Už loni byl Navalnyj odsouzen k pětiletému trestu, později změněnému na podmínku, za údajný podvod a zpronevěru 16 milionů rublů (asi šest milionů korun) v jedné dřevařské firmě; proces tehdy odpůrci režimu označili za vykonstruovaný. Navzdory tomuto, tehdy ještě nepravomocnému rozsudku Navalnyj loni v září ve volbách moskevského starosty získal druhou příčku s 27 procenty hlasů.

Pravomocné odsouzení je v Rusku překážkou případné kandidatury v prezidentských volbách, které by se měly konat v roce 2018.