„Ne čtvrté říši!“ Merkelovou v Aténách vítaly hákové kříže

Svastika byla mezi demonstranty běžným motivem (Profimedia.cz)

Svastika byla mezi demonstranty běžným motivem (Profimedia.cz) Zdroj: profimedia.cz

Řecký premiér Antonis Samaras vítá kancléřku Merkelovou na letišti
Protestující ale německou kancléřku s otevřenou náručí nepřivítali
Stejně jako přirovnánání Merkelové k Adolfu Hitlerovi
Police zatkla přibližně 50 demonstrantů
Demonstrantů se sešlo 25 tisíc
10
Fotogalerie
Až nenávistná atmosféra provází německou kancléřku Angelu Merkelovou při dnešní státní návštěvě Řecka. Merkelová se v zemi ukázala poprvé od vypuknutí dluhové krize, která na řeckou společnost tvrdě dopadla. V ulicích Atén kancléřku uvítaly davy demonstrantů. Mnozí se „vyzdobili“ hákovými kříži a provolávali hesla jako Merkelová, pryč!, Ne čtvrté říši a Pryč s imperialisty.

V centru řecké metropole se v okolí parlamentu shromáždilo podle řeckých médií na 40 tisíc demonstrantů, kteří chtěli dát hlasitě najevo odpor proti Merkelové, jež podle nich představuje symbol hlavních vyjednávacích potíží při získávání mezinárodní finanční pomoci téměř bankrotujícímu Řecku. Policie proti nim použila slzný plyn a nejméně 50 protestujících zatkla.

Merkelová do Atén přicestovala poprvé za posledních pět let. Řekům vyjádřila svou morální podporu. Navzdory dřívějším předpokladům také premiérovi Samarasovi přislíbila finančí pomoc pro provedení reforem státní správy a zdravotnictví.

Podívejte se, jak Řekové přivítali Angelu Merkelovou:

Slovní podpora běžným Řekům zjevně nestačí. Mnoho z nich viní Merkelovou z vynucování rozpočtových škrtů výměnou za záchranný balík Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu o hodnotě 200 miliard eur.

Navzdory zákazu demonstrací se na hlavním aténském náměstí Syntagma sešly desetitisíce lidí. V okamžiku, kdy kancléřčino letadlo přistávalo na okraji města, rozvinuli dva protestující oblečení v německých uniformách z druhé světové války vlajku se svastikou a pozdravili Merkelovou pozdviženou pravicí.

Čtěte také:

Merkelová se chystá do Atén, uvítají ji demonstrace

Die Welt: Merkelová musí v Řecku projevit odvahu

Další demonstranti nesli transparenty jako „Pryč s Merkelovou, nejsme vaše kolonie“ či „Toto není Evropská unie, ale otroctví“. Policie podle deníku Kathimerini už před přistáním kancléřky zatkla si 30 lidí podezřelých s přípravy výtržností, dalších dvacet pak zadržela během zakázané demonstrace.

Protestující u mobilního plotu, který chránil uzavřené jádro AténProtestující u mobilního plotu, který chránil uzavřené jádro Atén | profimedia.czProtestující u mobilního plotu, který chránil uzavřené jádro Atén

Na zajištění bezpečnosti během šestihodinové návštěvy nasadila policie šest tisíc příslušníků včetně protiteroristické jednotky a odstřelovačů. Německá ambasáda a Goetheho institut dostaly zvláštní posílenou ochranu.