Nečas: V NATO nebudeme černými pasažery, výdaje udržíme

Na letišti Leoše Janáčka v Mošnově
na Novojičínsku se konaly Dny NATO a Dny vzdušných sil Armády ČR.

Na letišti Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku se konaly Dny NATO a Dny vzdušných sil Armády ČR. Zdroj: ctk

Český premiér Petr Nečas dnes po rozhovoru s generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rasmussenem zdůraznil, že výdaje na obranu v českých rozpočtech nebudou v příštích letech klesat. Pro příští rok, ale také ve výhledech na další dva rozpočtové roky, zůstanou ve stejné výši nad jedním procentem hrubého domácího produktu.

„My jsme v rámci fiskální konsolidace nuceni dělat velmi úsporné rozpočty,“ připomněl předseda vlády. Ohledně obranných výdajů se prý však podařilo dosáhnout shody napříč celou koaliční vládou. Česko tak bude moci plnit všechny závazky, které jako člen NATO má, ujistil premiér. V žádném případě nechceme být aliančními černými pasažéry, chceme být aktivními přispěvateli,“ poznamenal český premiér.

„V těchto složitých ekonomických časech musíme vytěžit co nejvíce z každého eura a každé koruny, které utratíme. Všichni čelíme těžkým rozhodnutím. Ale když je složitá ekonomická situace, bezpečnostní výzvy se nezmenšují,“ zdůraznil Rasmussen. Úkolem lídrů je podle něj umět vyvážit ekonomické a bezpečnostní zájmy. Rozhodnutí české vlády ocenil.

Rasmussen je v Praze na závěr několikadenního Parlamentního shromáždění NATO, aliančního poradního orgánu. S Nečasem se prý bavili nejen o finančních potížích zemí NATO, ale i o afghánském angažmá aliance. Nečas zopakoval český postoj, který počítá s postupným stahováním do konce roku 2014.

Dny NATO 2012: svátek fotografů a milovníků vojenské techniky

S Nečasem se Rasmussen bavil nejen o finančních potížích zemí NATO, ale i o afghánském angažmá aliance. Nečas zopakoval český postoj, který počítá s postupným stahováním do konce roku 2014. Češi by pak v zemi mohli dál působit ve výrazně menším počtu například jako poradci při výcviku afghánských bezpečnostních sil.

Český premiér také připomněl alianční řešení finančních těžkostí, kterým je sdílení obranných kapacit. ČR tak plánuje vznik mnohonárodního centra pro výcvik pilotů vrtulníků či logistického střediska NATO. Zintenzivnit by se měla vojenská spolupráce se Slovenskem, kde je cílem kooperaci obou zemí posunout také na úroveň celé visegrádské skupiny, podotkl Nečas. Téma by se tak mělo stát jedním z námětů diskuse na prosincové schůzce premiérů zemí V4.