Nechte bezdomovce spát na ulici, kárá Maďary OSN

spící bezdomovec, ilustrační foto

spící bezdomovec, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Dvě expertky OSN na lidská práva vyzvaly Maďarsko, aby změnilo zákon, který kriminalizuje bezdomovce. „Lidem, kteří nemají jinou volbu než život na ulici, teď hrozí trest,“ stěžuje si speciální zpravodajkyně organizace Magdalena Sepúlvedová.

Vláda Viktora Orbána se pustila do boje proti bezdomovectví. Parlament v Budapešti schválil v listopadu zákon, který umožňuje uvěznit nebo pokutovat 150 tisíci forinty (zhruba 13 tisíc korun) člověka, dvakrát v šesti měsících přistiženého při nocování na ulici. Norma nabyla účinnosti na počátku prosince.

„Maďarský parlament svým nařízením označil desítky tisíc bezdomovců v Maďarsku za potenciální zločince, zákon má diskriminační účinek na lidi, žijící v chudobě,“ tvrdí zpravodajka.

OSN uvádí, že v Maďarsku přebývá na ulici 30 až 35 tisíc lidí. Na osm tisíc z nich prý v Budapešti, kde je ale pro ně k dispozici pouze 5500 lůžek. Zpravodajky navíc varují, že vinou finanční krize počet bezdomovců vzrůstá. Expertky dodávají, že vláda by měla raději vyčlenit veřejné prostředky na to, aby jim pomohla, než je vyhánět z města a stíhat, což podle nich také nestojí málo.