Nechte evakuaci Halabu na nás, žádá OSN Moskvu

Halab, jinak také Aleppo, Sýrie (červenec 2016)

Halab, jinak také Aleppo, Sýrie (červenec 2016) Zdroj: CTK

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura v souvislosti s ruským návrhem na vytvoření humanitárních koridorů ze syrského města Halab navrhl Moskvě, aby tyto evakuační aktivity nechala na OSN. V částech Halabu držených povstalci, které obléhá syrská armáda, uvázlo podle některých expertů až 300 tisíc lidí. Informovala o tom agentura AP. Moskva na prohlášení de Mistury reagovala s tím, že jeho návrhy „pečlivě prostuduje a vezme v potaz“.

„Pochopil jsem, že Rusové jsou vstřícní, pokud jde o zásadní vylepšení (plánu),“ řekl de Mistura novinářům v Ženevě. Humanitární experti OSN podle něj vědí, co dělat, a mají potřebné zkušenosti. „To je naše práce,“ dodal.

Moskva ve čtvrtek oznámila, že Rusko a syrská vláda zahájily humanitární operaci v Halabu a otevřely koridory pro civilisty a pro povstalce, kteří se chtějí vzdát. Podle ruského ministra obrany operaci nařídil přímo prezident Vladimir Putin. Civilisté se prý mohou dostat z města třemi trasami, další byla otevřena na severu pro povstalce, kteří se vzdají.

De Mistura vyjádřil „v zásadě“ podporu humanitárním koridorům vybudovaným za „určitých okolností“. Jak dodal, stále čeká na upřesnění a podrobnosti o ruské operaci. Situace v oblasti Halabu je podle něj kritická. „Jak chcete, aby tisíce lidí procházely koridory, když se neustále ostřeluje, bombarduje a bojuje?“ uvedl zmocněnec. Nikdo by podle něj neměl být k opuštění města nucen. Jestliže se ale rozhodne odejít, je potřeba mu dát možnost odejít do oblasti, kterou si sám určí.

Zmocněnec OSN rovněž ocenil prohlášení Červeného kříže k návrhu Ruska. Jak Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) uvedl, vytvoření podobných koridorů by mělo mít „souhlas všech hráčů na všech stranách“. Jak ale uvedl Robert Mardini z MVČK, nemá informace, že by s tímto plánem všechny strany souhlasily.

Halab je rozdělen na vládní a povstaleckou část od roku 2012 a čtvrti ovládané rebely jsou v obležení armády od 17. července, zásoby zvenčí se tam nedostaly od 7. července.