Nedělní teroristický útok v Charkově má čtyři oběti

Nedělní výbuch v Charkově má čtyři oběti (foto z neděle 22. února)

Nedělní výbuch v Charkově má čtyři oběti (foto z neděle 22. února) Zdroj: CTK

Počet obětí nedělního útoku na demonstraci v Charkově stoupl na čtyři: v městské nemocnici v úterý ráno zraněním podlehl osmnáctiletý student. Atentát na pochod přívrženců prozápadního režimu Kyjev připisuje Rusku, které údajně vycvičilo čtyři zadržené Ukrajince, podezřelé z útoku.

„Stal se čtvrtým Charkovanem, který se ničím neprovinil a který zahynul rukou teroristické organizace Charkovští partyzáni,“ uvedl poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Podle poradce zůstává v charkovských nemocnicích ještě devět zraněných.

Silná exploze otřásla Charkovem při začátku nedělního pochodu, během kterého chtěli aktivisté s ukrajinskými vlajkami projít centrem města. Pochodu se účastnilo asi 500 lidí.

O život už v neděli přišli policejní důstojník a občanský aktivista, v pondělí přibyla třetí oběť: patnáctiletý chlapec, který utrpěl vážná poranění lebky a byl v kómatu.

Policie už má podezřelé

Policie krátce po explozi zadržela čtyři podezřelé, všechny Ukrajince. Skupina podle tajemníka ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandra Turčynova absolvovala výcvik v Belgorodu v Rusku. U zadržených prý byly zabaveny zbraně; údajně chystali i další útoky ve městě, mimo jiné na tržiště a klub, kde se scházejí vojáci.

Charkov je od bojové fronty s proruskými separatisty vzdálen přes 200 kilometrů.