Nehodu vojenského letadla v Maroku nepřežilo 78 lidí

Hercules C-130 marocké armády

Hercules C-130 marocké armády Zdroj: wikimedia.org

Nejméně 78 lidí zemřelo dnes při nehodě marockého vojenského letounu. Neštěstí na jihu země, jehož příčinou bylo podle armády špatné počasí, přežili pouze tři cestující, informovala marocká státní tisková agentura.

Letadlo Herkules C-130 narazilo do svahu hory během pokusu o přistání v Guelmimu na jihu země. Podle zdrojů Reuters byla v době neštěstí v okolí letiště hustá mlha. Nehoda je největším leteckou katastrofou v Maroku od pádu letadla společnosti Royal Air Maroc v roce 1973, který si vyžádal 105 obětí na životech.

Armádní stroj byl původně na cestě z města Dakhla ve sporné oblasti Západní Sahary do Kanitry, která leží nedaleko hlavního města Rabat. K nehodě tedy došlo 770 kilometrů od cíle cesty. Na palubě bylo 60 vojáků, 12 civilistů a devět členů posádky.

K poslednímu leteckému neštěstí v Maroku došlo v roce 1994, pád stroje Royal Air Maroc na jihozápadě země nepřežilo 44 lidí. Transportní letoun Hercules C-130 má ve své výzbroji řada světových armád, mimo jiné jej provozují USA, Velká Británie, Austrálie či Kanada.

Hercules C-130 marocké armády.Hercules C-130 marocké armády. | wikimedia.orgHerclues C-130 marocké armády