Nejbohatší Evropan chce belgické občanství, prý ne kvůli daním

Bernard Arnault

Bernard Arnault Zdroj: Profimedia.cz

Nejbohatší Evropan Bernard Arnault, vlastník koncernu zaměřeného na výrobu luxusního zboží LVMH, usiluje o získání belgického občanství. Píše o tom dnes belgický tisk. Francouzský miliardář by se změnou státní příslušnosti mohl vyhnout placení milionářské daně, kterou plánuje zavést francouzský prezident François Hollande. Arnault ale ve svém prohlášení popřel, že by jeho krok byl motivován snahou ušetřit - daně prý bude dál platit ve Francii.

Podle návrhu socialistického prezidenta Hollandea by pro lidi s příjmy nad milion eur měla platit daňová sazba 75 procent. Arnaulta by se tato povinnost týkala. Podnikatel však tvrdí, že se uchází o dvojí občanství, a to kvůli svým plánovaným investicím v Belgii. I v případě, že by další občanství získal, bude dál platit daně ve Francii, citovala jeho vyjádření agentura AFP.

Podle deníku La Libre Belgique podal Arnault svou žádost o získání občanství příslušnému belgickému úřadu minulý týden. Ačkoli Arnault má své hlavní sídlo v Paříži, vlastní také dům v Bruselu, takže by teoreticky mohl splnit podmínku úspěšného žadatele - žít alespoň tři roky v Belgii.

Třiašedesátiletý podnikatel se v žebříčcích pravidelně umisťuje v první desítce nejbohatších lidí světa - letos podle časopisu Forbes skončil na čtvrtém místě s celkovým jměním ve výši 41 miliard dolarů. Koncern LVMH, kde Arnault působí jako generální ředitel, vyrábí celou řadu značek luxusního zboží - například kabelky Louis Vuitton, šampaňské Moët & Chandon, Dom Perignon a Veuve Clicquot, koňak Hennessy či šperky Chaumet a hodinky TAG Heuer.