Největší boje od začátku prosince. Na doněckém letišti padli tři vojáci a 14 povstalců

Ukrajinská armáda u Doněcku (podzim 2014)

Ukrajinská armáda u Doněcku (podzim 2014) Zdroj: CTK

Zřejmě největší ozbrojený střet na východě Ukrajiny od nového dojednání příměří z 9. prosince se dnes odehrál na letišti v Doněcku. Zahynuli při něm tři ukrajinští vojáci a 14 povstalců. Podle agentury Ukrinform o tom informoval prezident Petro Porošenko.

Na pozice armády na letišti podle jeho informací zaútočilo několik desítek ozbrojenců. Vojáci ale útok odrazili a „doněcké letiště je pod úplnou kontrolou“, uvedl.

„Bohužel se potvrdila informace o třech mrtvých (vojácích). Ozbrojenci přišli o 14 lidí, jeden terorista byl zajat,“ dodal Porošenko podle agentury Ukrinform. Ukrajinští představitelé ozbrojené proruské separatisty obvykle označují za teroristy.

Porošenko: Vojenské řešení na Donbasu neexistuje

Prezident na dnešní tiskové konferenci v Kyjevě rovněž důrazně odmítl výzvy, aby ozbrojené síly na proruské vzbouřence zaútočily. Opět přitom zdůraznil, že „vojenské řešení otázky Donbasu neexistuje“. „Jsem zodpovědný ukrajinský prezident a velmi zodpovědně se stavím k životu každého ukrajinského vojáka,“ prohlásil.

Armádní mluvčí Andrij Lysenko dopoledne uvedl, že navzdory dohodnutému příměří během uplynulých 24 hodin zahynul jeden příslušník ukrajinských ozbrojených sil. „Padl jeden ukrajinský voják z dobrovolnického praporu Azov, ranění nejsou,“ řekl podle agentury Interfax-Ukrajina.

Deník Ukrajinska pravda na svém webu napsal, že dvacetiletý voják zahynul při přestřelce s doněckými povstalci u Mariupolu.

Konflikt na východě Ukrajiny si od dubna vyžádal více než 4700 obětí. Od 5. září, kdy se Kyjev v Minsku dohodl se separatisty na příměří, padlo podle armády 203 příslušníků vládních sil, dalších 818 utrpělo zranění.