Největší brazilské město Sao Paulo sužuje extrémní sucho

brazilské São Paulo

brazilské São Paulo Zdroj: CC BY 2.0: Jeff Belmonte; WikimediaCommons

Obyvatelům nejlidnatějšího brazilského města Sao Paula hrozí kvůli dlouhodobému suchu nedostatek pitné vody. Extrémní nedostatek vláhy způsobil nevídaný pokles hladiny vodní nádrže zásobující šest milionů Brazilců vodou. Guvernér státu Sao Paulo proto v pátek požádal o krizovou pomoc, aby mohl do nádrže přivést chybějící vodu.

Sílu nejhoršího sucha, které oblast Sao Paula postihlo za několik desetiletí, ukazují podle stanice BBC záběry z nádrže Cantareira, kde se na povrch dostaly vraky automobilů utopených před mnoha lety. Současný objem vody v nádrži odpovídá podle úřadů zhruba pěti procentům její celkové kapacity.

Guvernér Geraldo Alckmin v pátek požádal federální úřady o povolení k přijetí nouzového opatření: pomocí pumpy chce do nádrže dostat miliony litrů vody, aby zajistil dostatečný přísun pro všechny obyvatele.

Přehradní nádrž Cantareira u brazilského Sao PaulaPřehradní nádrž Cantareira u brazilského Sao Paula | ctk/APStarý vrak auta v nádrži Cantareira (foto: ČTK/AP).

Kritici vyčítají Alckminovi, že za současný nedostatek vody v Sao Paulu může právě on, neboť se o důsledky sucha a stav nádrže začal zajímat až po volbách guvernéra, v nichž prý nechtěl palčivé téma kvůli obavám o přízeň voličů řešit. Alckmin v neděli získal další čtyřletý mandát.

Sucho v současnosti podle BBC ovlivňuje život v dalších 25 městech. Kvůli snahám Sao Paula o odčerpání části vody z některých řek navíc čelí hrozbě nedostatku vody také část obyvatel států Rio de Janeiro a Minas Gerais, které voda z těchto toků rovněž zásobuje.

V Sao Paulu helikoptéra nahrazuje auto. Místní elita se tak vyhýbá dopravním zácpám