Největší evakuace od druhé světové války. 54 tisíc Němců opouští na Vánoce domovy

V bavorském Augsburgu je kvůli likvidaci letecké pumy z druhé světové války evakuováno 54.000 lidí

V bavorském Augsburgu je kvůli likvidaci letecké pumy z druhé světové války evakuováno 54.000 lidí Zdroj: twitter.com

STOLNÍ VĚŽOVÉ HODINY, kolem 1600, Německo (Augsburg), vyvolávací cena: 350 000 Kč
Renesanční siluety věže Perlachturm (vlevo) a radnice dodávají vánočnímu trhu na Radničním náměstí v Augsburgu italský ráz
Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére
Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr vnitra Thomas de Maiziére
5
Fotogalerie

Tisíce lidí byly evakuovány v bavorském městě Augsburg kvůli plánovanému zneškodnění letecké pumy z druhé světové války. Kvůli odpolední likvidaci nálože musí opustit domovy 54 tisíc osob. Jedná se o vůbec největší evakuační akci v Německu kvůli nálezu letecké bomby od roku 1945.

Puma byla nalezena minulý týden při stavebních pracích v historickém centru města. Evakuační zónou dnes projížděly dodávky s tlampači, z nichž byli obyvatelé vyzýváni, aby se uchýlili do bezpečí. Evakuační centra byla zřízena ve školách a sportovních zařízeních.

Příkaz k evakuaci dostalo 32 tisíc domácností. Jejich obyvatelé měli dobrovolně opustit příbytky do nedělních 10 hodin. Následně má evakuační zónu zkontrolovat zhruba 900 policistů a několik stovek hasičů, což potrvá podle úřadů přibližně čtyři hodiny.

Pyrotechnici přistoupí ke zneškodnění 3,8 tuny těžké britské letecké pumy dnes odpoledne. Podle agentury DPA akce začne nejdříve mezi 14:00 a 15:00 hodin a potrvá minimálně hodinu. Policie neupřesnila, kdy se lidé budou moci vrátit zpátky domů.

Sváteční den úřady zvolily mimo jiné proto, že v pracovní den by bylo nutné evakuovat a prověřit i všechny podniky v postižené oblasti, vysvětlila radnice.

Dosud největší evakuaci kvůli letecké pumě z druhé světové války zažil v roce 2011 porýnský Koblenc, kde muselo své domovy opustit 45 tisíc lidí. Loni se muselo preventivně do bezpečí uchýlit 20.000 obyvatel Kolína nad Rýnem.