Největší uhelná firma v Evropě pauzíruje

těžba uhlí, ilustrační foto (lokalita MUS)

těžba uhlí, ilustrační foto (lokalita MUS) Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Loňská ztráta ve výši miliardy zlotých (asi 6,5 miliardy korun), zásoba pěti milionů tun neprodejného uhlí a bankrot na obzoru, to je aktuální stav katovické společnosti Kompania Węglowa (KW), největšího těžaře uhlí v Evropě. Zaměstnavatel 55 tisíc lidí si dává týdenní pauzu, aby se nadechl čerstvého vzduchu. V devíti dolech, které holdingu patří, byla zastavena těžba, v pěti dalších pracuje polovina personálu. Dalších pět podpůrných závodů rovněž vyhlašuje nucenou dovolenou.

O pár dní dříve přitom byla zavřena centrála firmy, kde pracuje 800 lidí. Tímto způsobem chce nové vedení snížit objem těžby o 400 tisíc tun a ušetřit náklady tváří v tvář nízkým tržním cenám uhlí.

Důl KWK Knurów-Szczygłowice byl rovnou prodán jinému polskému těžaři JSW za 1,5 miliardy zlotých. Jen díky tomu byla firma schopna vyplatit horníkům dubnové mzdy. Zaměstnanci si již nedělají iluze a v úterý vyšli do katovických ulic, aby protestovali proti neschopnosti vedení. A také proti vládě, která nijak nebrání zániku celé těžební branže.

Odbory především prosazují zákaz dovozu uhlí z Ruska a dalších zemí mimo EU, které se podle jejich názoru prodává pod cenou. Přejí si též dlouhodobou, na domácím uhlí postavenou energetickou strategii, stejně jako veto druhého klimatického balíčku EU. To jsou hlavní body petice, kterou zaslaly premiéru Donaldu Tuskovi.

Bude stávka?

Též varovaly, že pokud vláda nevěnuje dostatek pozornosti jejich požadavkům, přijdou v den voleb do Evropského parlamentu demonstrovat do Varšavy. „V případě Kompanie Węglowe mají odbory pravdu více než obvykle a mají objektivní důvody být znepokojeny či rozčileny kvůli dění ve společnosti,“ reagoval překvapivě premiér a přislíbil společné řešení. V holdingu budou zavedena tvrdá restrukturalizační opatření přijatelná odbory i managementem.

Na konci minulého týdne stanul v čele KW nový šéf Mirosław Taras, který v letech 2008–2012 vedl nejúspěšnější polský černouhelný důl Bogdanka. Ekonomickému serveru wnp.pl před svým jmenováním řekl, že kormidlo převezme, jen když od vlády dostane zelenou k rozhodným opatřením. Podle zpráv médií má KW do roku 2020 ušetřit 1,2 miliardy zlotých.

Předchůdkyně Tarase, exnáměstkyně ministra hospodářství Joanna Strzelec-Łobodzińská odstoupila v září a podnik vedl osm měsíců její zástupce.