Němci "vydělali" u Řeků na úrocích z pomoci už 380 milionů eur

Protesty v Řecku

Protesty v Řecku Zdroj: profimedia.cz

Německo již na úrocích z úvěrů poskytnutých v rámci první mezinárodní finanční pomoci Řecku získalo 380 milionů eur (zhruba 9,5 miliardy korun). Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na získané dokumenty německého ministerstva financí.

Německý podíl na první úvěrové pomoci Řecku dosáhl 15,17 miliardy eur. Řecká vláda z těchto peněz platí úroky v rozsahu od 3,423 do 4,528 procenta.

Zpráva o příjmech z úroků by podle agentury Reuters mohla zmírnit kritický postoj německé veřejnosti k pomoci Řecku, které mnozí Němci označují za „bezednou jámu“. Jen letos totiž Německo kvůli pomoci Řecku vybere na daních 11 miliard eur.

Řecko od května 2010 čerpá mezinárodní finanční pomoc v sumě 110 miliard eur. Tato částka ale na záchranu zadlužené země před bankrotem nestačila, proto se mezinárodní věřitelé dohodli na druhém úvěrovém programu v objemu 130 miliard eur. Z toho mají 21,7 miliardy eur dodat Němci.

Nový program má být doprovázen odpuštěním většiny řeckých dluhů soukromými investory, podmínkou pro čerpání úvěrů jsou úspory a hospodářské reformy. Dolní komora německého parlamentu schválila druhý úvěrový balík pro Řecko minulý týden.