Němci vyšetřují Zuckerberga a Facebook, podezřívají je z podněcování nenávisti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg a jeho manželka Priscilla Chanová
facebook
Zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga přijal papež
Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se díky vstupu Facebooku na burzu zařadil mezi 30 nejbohatších lidé planety.
Burzovní událost desetiletí, ne-li století – tak se mluví o dnešním vstupu Facebooku na burzu.
10
Fotogalerie

Mnichovské státní zastupitelství zahájilo podle magazínu Spiegel vyšetřování Marka Zuckerberga a dalších vedoucích představitelů Facebooku. Čelí podezření z napomáhání trestnému činu podněcování nenávisti, který se vztahuje například na popírání holokaustu. Důvodem je to, že Facebook údajně nedůsledně maže protizákonné a štvavé příspěvky svých uživatelů.

Vyšetřování, které je vůbec prvním takovým krokem proti Facebooku v Německu, se vedle generálního ředitele a zakladatele společnosti Zuckerberga týká také provozní ředitelky Sheryl Sandbergové, hlavního lobbyisty pro Evropu Richarda Allana a jeho berlínské kolegyně Evy Marie Kirschsieperové.

Krokům mnichovských státních zástupců předcházelo trestní oznámení bavorského právníka Chan-jo Juna, podle něhož představitelé sociální sítě nedůsledně postupují proti výhrůžkám násilím, výzvám k vraždě, projevům nesnášenlivosti a dalším deliktům, kterých se dopouštějí její uživatelé.

Facebook má stejně jako další sociální sítě povinnost mazat komentáře a příspěvky, které jsou v rozporu s německými zákony. Činit tak musí hned, jakmile se o nich dozvědí. Řada německých politiků včetně ministra spravedlnosti Heika Maase je však toho názoru, že dosavadní snahy Facebooku v této oblasti byly nedostatečné.

Zahraničním novinářům Maas tento týden řekl, že jestli se do příštího jara situace nezlepší, sáhne k opatřením ve formě zákona, která společnosti k důslednějšímu postupu donutí. Někteří politici od ministra očekávají také kroky, které Facebook povedou k lepší spolupráci s policií než dosud.

V Německu je na rozdíl od Spojených států, kde Facebook sídlí, trestné například popírání holokaustu. Trestný čin se vztahuje také na výroky, které podněcují k nenávisti nebo násilí proti skupinám obyvatel či útočí na lidskou důstojnost. Právě tím, že Facebook ne vždy takové komentáře a příspěvky maže, by se podle některých odborníků mohl dopouštět napomáhání tomuto trestnému činu.