Němcovovy vrahy budeme hledat v cizině, tvrdí ruská justice

Portrét zavražděného Borise Němcova

Portrét zavražděného Borise Němcova Zdroj: ctk

Stopy po iniciátorech vraždy ruského opozičního předáka Borise Němcova mohou vést do zahraničí. Prohlásil to dnes v Moskvě mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin. Kdo by mohl mít v zahraničí na Němcovově smrti zájem, Markin neupřesnil. Podle ruské opozice je nutné objednatele vraždy hledat v severokavkazském Čečensku.

Markin reagoval na nedávnou výzvu Spojených států, aby Rusko pátrání po vrazích známého opozičního politika urychlilo a pohnalo iniciátory zločinu k odpovědnosti. „Podobné výzvy jsou podivné. Může to být narážka na to, že ruská vláda nemůže najít a potrestat skutečné inspirátory, kteří ze zahraničí tahají za nitky a mají na objednatele vraždy vliv,“ řekl Markin.

„Pokud jde o zahraniční inspirátory, a nikoli o formální objednatele vraždy, pak kromě trestního tribunálu ještě existuje vyšší soud dějin, který vše časem uvede na pravou míru,“ poznamenal bez dalšího vysvětlení ruský mluvčí. Advokát Němcovovy rodiny Vladimir Prochorov Markinovy vývody odmítl. „Je snadnější prohlašovat, že objednatel vraždy je v cizině, než přiznat, že je třeba ho hledat doma, například někde v Čečensku,“ řekl obhájce agentuře Interfax.

Zatčení Čečenci

Němcov byl před rokem zastřelen v centru Moskvy. Za přímé vykonatele popravy označili ruští vyšetřovatelé pětici Čečenců, kteří byli zatčeni. Údajný organizátor zločinu, bývalý bojovník čečenského bezpečnostního praporu Sever Ruslan Muchudinov, pobývá v zahraničí a Rusko po něm vyhlásilo mezinárodní pátrání.

Advokáti pozůstalých ale označili tento krok za manévr, který má odvést pozornost od skutečných viníků z nejbližšího okolí čečenského vládce Ramzana Kadyrova.

Zahraniční tisk: Němcova pohřbil režim už dávno