Německá armáda chystá investice, kvůli Ukrajině zvažuje nákup tanků

Německý tank Leopard 2

Německý tank Leopard 2 Zdroj: Bundeswehr, Flickr.com (CC BY 2.0)

Ukrajinská krize a zhoršení vztahů Evropy s Ruskem vyvolaly v Německu debatu o dozbrojení armády, která v minulých letech prošla drastickými škrty. Uvažuje se o nákupu nových tanků, jichž má Německo nyní jen 225, přičemž na vrcholu studené války v 80. letech jich mělo více než 3500.

Německá armáda si nyní musí vystačit s pouze 75 procenty potřebného stavu těžké techniky, píše agentura Reuters. „Pozemní obrana a obrana našich spojenců byla pro německou armádu vždy důležitou povinností a v posledních letech jenom nabyla na významu,“ řekl mluvčí německé ministryně obrany Jens Flossdorf.

„NATO stanovilo nové cíle pružnosti a času rychlé reakce. Proto zkoumáme, jaké vhodné modernizace a revize můžeme provést, abychom posílili stávající struktury,“ dodal Flossdorf.

Uvnitř německé armády čelí kritice takzvané „řízení dynamické dostupnosti“, což v praxi znamená schopnost různých jednotek sdílet tanky a těžkou výzbroj. Armádu rovněž zasáhly nedostatky při pořizování vojenského materiálu.

Nakupujte, radí poslanci

Zákonodárci z vládní velké koalice volají po náležitém doplnění výzbroje. „Vzhledem k současné bezpečnostní situaci si nemůžeme dovolit jakákoli dutá místa,“ upozornil předseda obranného výboru německého Spolkového sněmu, sociální demokrat Hans-Peter Bartels. Západní politici přitom opakovaně viní Rusko ze snahy silou překreslovat mapu Evropy a z ohrožování pobaltských států.

Německo by mělo zvýšit počet svých tanků Leopard 2 na 300 a obnovit zrušenou zakázku na 50 tanků Puma, domnívá se Bartels. Tyto tanky vyrábí německé zbrojovky Krauss-Maffei Wegmann (KMW) a Rheinmetall.

Dozbrojení armády by zvlášť uvítal německý zbrojní průmysl, který dosud trpěl škrty v obranných rozpočtech evropských zemí a omezováním vývozu zbraní.