Německá ekonomika letos zpomalí, předpovídají analytici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Blende57, Flickr.com (CC BY 2.0)

Růst německé ekonomiky v letošním roce zpomalí na 1,6 procenta, předpověděly přední německé ekonomické instituty. Zhoršily tak svou předchozí prognózu, podle které měla hospodářská expanze zrychlit na 1,8 procenta. Na příští rok očekávají další zpomalení růstu, a to na 1,5 procenta. Loni největší evropská ekonomika vykázala růst o 1,7 procenta, což bylo nejrychlejší tempo za poslední čtyři roky.

Za zhoršením letošního výhledu stojí ochabování ekonomické expanze v zahraničí, například v Číně. Německá ekonomika by nicméně podle institutů měla nadále těžit ze silné soukromé spotřeby, kterou podporují dobré podmínky na trhu práce. Hospodářský růst by měly podpořit i rozpočtové výdaje, mimo jiné díky rostoucím nákladům souvisejícím s nynější uprchlickou krizí.

Instituty jsou ve výhledu na letošní rok o něco optimističtější než výbor ekonomických poradců německé vlády. Ten v březnu předpověděl, že ekonomika letos vykáže růst pouze o 1,5 procenta. V příštím roce nicméně poradci očekávají mírné zrychlení růstu na 1,6 procenta.

Německá vláda koncem ledna snížila odhad letošního růstu na 1,7 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

De GDP Annual Growth Rate